Volledig scherm
© Thinkstock

Veel zorggeld over in Renkum en Rheden, Arnhem mist miljoenen

ARNHEM - De gemeente Renkum heeft zo'n 4 miljoen euro van de 16 miljoen euro zorggeld in 2015 overgehouden. Rheden had een overschot van 2,5 miljoen op 27 miljoen euro. Arnhem daarentegen kwam vorig jaar niet uit met de 114 miljoen euro voor de zorg en moet het tekort van 4 miljoen uit een noodfonds halen.

Maar komen de mensen die zorg nodig hebben daardoor in nood? Die vraag is lastig te beantwoorden.

Overschotten of tekorten willen niet bij voorbaat zeggen dat Arnhemmers, Renkumers of Rhedenaren te weinig of te veel zorg hebben ontvangen, menen de drie gemeenten. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) is daar minder uitgesproken over. „We vinden dat deze gemeenten wel bij zichzelf te rade moeten gaan, want 4 miljoen op een budget van 16 miljoen vind ik erg veel", zegt Thom Meens van de NPCF.

Onderzoek
Hij verwijst naar het online onderzoek onder 15.000 Nederlandse zorgcliënten met betrekking tot 'mijn kwaliteit van leven'. Hieruit blijkt dat 42 Renkumers de zorg in hun gemeente het cijfer 5 geven op een schaal van 1 tot 10. Daarmee scoort Renkum onder het landelijk gemiddelde (5,4).

165 Arnhemmers kwalificeren de zorg met een 5,4. In Rheden (53 respondenten) ligt dat cijfer op 5,6.

Zorgbelang
Zorgbelang Gelderland treedt op als vertrouwenspersoon voor cliënten in Arnhem, Rheden en Renkum. In 2015 trokken 43 Arnhemmers, 12 Rhedenaren en 8 Renkumers bij Zorgbelang Gelderland aan de bel met een vraag of klacht.

Overschotten
Over de overschotten in de zorg zegt de NPCF, dat het geld in de zorg moeten blijven. Dat is het geval in Renkum. In Rheden niet: die gemeente stopt 9 ton in een algemeen spaarpotje.

Reacties zijn welkom: eric.van.der.vegt@gelderlander.nl