Volledig scherm
© ANP

Veilig Thuis Gelderland-Zuid onder verscherpt toezicht

NIJMEGEN - De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben Veilig Thuis Gelderland-Zuid onder verscherpt toezicht gesteld. 

Veilig Thuis Gelderland-Zuid, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, heeft de afgelopen maanden een vertekend beeld gegeven over de wachtlijst, aldus de inspecties. Het vertrouwen in de aanpak en werkwijze van de organisatie die in zeventien gemeenten actief is, is 'ernstig geschaad', zo schrijven de inspecties in een brief aan het meldpunt. De inspecties hebben er bovendien onvoldoende vertrouwen in dat Veilig Thuis Gelderland-Zuid de wachtlijsten binnen redelijke termijn kan wegwerken. ,,Kinderen en kwetsbare volwassenen lopen forse risico's'', zo concluderen de inspecties. 

Blijven liggen
Vorige week kwam aan het licht dat bij Veilig Thuis tientallen zaken zijn blijven liggen. Zo'n 80 zaken, waaronder ernstige meldingen, liggen al maanden op onderzoek te wachten, terwijl de wet voorschrijft dat ze binnen vijf dagen moeten worden opgepakt. Veilig Thuis kampt bovendien met 200 zaken die wachten op een overdracht aan de sociale wijkteams.

Maatregelen
Veilig Thuis dient een aantal maatregelen te nemen van de inspecties. Zo moet de organisatie 'op zo kort mogelijke termijn' de wachtlijst terugbrengen, om de week laten zien hoe de wachtlijst ervoor staat en inzicht geven in de werkvoorraad per medewerker. Er moet ook zicht worden gehouden 'op de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens op de wachtlijst'. 

Monitoren
Het verscherpt toezicht houdt in dat de inspecties voor een periode van maximaal zes maanden, monitoren of aangekondigde verbeteringen door Veilig Thuis worden uitgevoerd. De inspecties brengen tijdens de periode van het verscherpt toezicht aangekondigd en onaangekondigd bezoeken. Daarnaast moet Veilig Thuis tweewekelijks een update geven over de wachtlijst en maandelijks in een rapportage de voortgang van de verbeteringen laten zien.