Volledig scherm
© ANP

Veilig Thuis mogelijk onder toezicht inspectie

NIJMEGEN - De enorme achterstanden bij Veilig Thuis worden zo snel mogelijk weggewerkt. De directie van de GGD Gelderland-Zuid, waaronder het regionaal meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld valt, heeft dat donderdagochtend beloofd aan het personeel.

Bij Veilig Thuis zijn tientallen zaken blijven liggen, zo hebben klokkenluiders naar buiten gebracht.

Kwetsbare kinderen
Zo'n 80 zaken, waaronder ernstige meldingen, liggen al maanden op onderzoek te wachten, terwijl de wet voorschrijft dat ze binnen 5 dagen moeten worden opgepakt. Veilig Thuis kampt bovendien met 200 zaken die wachten op een overdracht aan de sociale wijkteams. Hoewel het niet mag, wordt in zaken met hoge prioriteit noodgedwongen geselecteerd, zegt een medewerker. "Bij kwetsbare kinderen van 0 tot 4 jaar wordt niet gewacht."

Wachtlijsten
Het dagelijks bestuur van de GGD Gelderland-Zuid is donderdagavond met spoed bijeengekomen om de problemen te bespreken. Een oplossing zou zijn andere hulporganisaties te vragen bij te springen en zaken over te nemen. Intussen moet Veilig Thuis vrezen dat de instelling vanwege de ondermaatse prestaties onder intensieve controle komt te staan van de Inspectie Jeugdzorg. De inspectie onderzoekt of Veilig Thuis werkte met gecamoufleerde wachtlijsten. Bij een onaangekondigd bezoek heeft de inspectie administratie meegenomen.

Meer over de misstanden bij Veilig Thuis in De Gelderlander, editie Nijmegen, of in de e-paper op krant.gelderlander.nl.