Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Velden zware last voor hockeyclubs in Nijmegen

NIJMEGEN - Te weinig velden, die ook nog eens verouderd zijn, oude toiletten en kleedkamers en te kleine clubhuizen. De drie hockeyclubs in Nijmegen hebben het moeilijk en dat komt niet door een gebrek aan leden. De sportaccommodaties zelf, in eigendom van de clubs, vormen een zware financiële last.

De hockeyclubs gaan daarom nu samen met de gemeente Nijmegen onderzoeken, hoe ze hun sportparken weer up-to-date krijgen en in de toekomst kunnen houden.

Subsidie
Zonder financiële steun van de gemeente gaat dat NMHC, Union en HCQZ niet lukken. Hockey is wel een populaire sport in de Waalstad. Nijmegen telt 4.000 hockeyers tegen zo'n 8.000 voetballers. Voetbalclubs huren hun sportvelden van de gemeente, de hockeyers zijn als eigenaar zelf verantwoordelijk voor hun sportpark. De accommodaties zijn begin jaren tachtig door de gemeente geprivatiseerd. De andere sportclubs zouden volgen, maar dat is nooit gebeurd. Wel geeft de gemeente geld voor onderhoud. QZ 17.578 euro, Union 24.609 en NMHC 42.186 euro. De verdeling is gebaseerd op het aantal velden.

Onderhoud
In Wijchen en Beuningen doen ze het precies andersom. Daar zorgen juist de clubs voor het onderhoud en zijn de gemeenten verantwoordelijk voor vervanging van de velden. Dat levert dan ook geen problemen op. Bij zowel het Beuningse MHCB als MHC Wijchen (beide ruim 800 leden) komt de gemeente over het algemeen over de brug als er nieuwe velden nodig zijn. Wijchen besloot deze zomer nog op initiatief van de club flink te investeren in ledverlichting, zonnepanelen en duurzame verwarming.

Reserves
De voorzitters van de Nijmeegse clubs dienden in 2013 bij de gemeente een plan in, om voor twaalf jaar een potje van 1,4 miljoen euro te reserveren voor het vervangen van hockeyvelden. Een hockeyveld gaat ongeveer twaalf jaar mee, voordat de toplaag moet worden vervangen. De gemeente wil meewerken, want vindt dat de clubs nu oneerlijk worden belast. De clubs willen de traditionele zandgestrooide velden vervangen voor de duurdere watervelden. Een semi-waterveld kost al gauw 300.000 euro.