Volledig scherm
Herten op de Hoge Veluwe. © Tamara Reijers

'Veluwe hoort in top 10-bestemmingen Lonely Planet'

EDE/ ARNHEM - De Veluwe hoort thuis in de top tien van Europese topbestemmingen van reisgids Lonely Planet. Dat zei commissaris van de Koning Clemens Cornielje gisteren in Elburg. Cornielje was daar om het heringerichte Museum Elburg te openen.

De Veluwe verdient de topklassering volgens de CdK onder meer vanwege Elburg Vesting. „Een goed bewaard vestingstadje, een parel van de Veluwe”, gaf hij een omschrijving die zo in de reisgids zou kunnen. „Je waant je in de middeleeuwen als je hier door de straten doolt.”

Roem
De Vesting van Elburg heeft de hoogste monumentale dichtheid van Nederland, bracht Cornielje nog maar eens in herinnering. Op de Veluwe staat onder meer het internationaal vermaarde Kröller-Müller Museum en er leeft veel uniek wild. Zo is onlangs nog de goudjakhals gezien en leven er edelherten, wilde zwijnen. Daarnaast zijn er recent Europese bizons (wisenten) uitgezet.

Texel
De Veluwe staat dit jaar niet in de top 10 van Lonely Planet. Texel is de enige Nederlandse bestemming, met een negende plek op de lijst. Op 1 staat het Griekse schiereiland Peloponessos.