Volledig scherm
Het Paleis van Justitie in Arnhem. © Jelle de Ruiter/DG

Verdachte (21) steekpartij 'wilde afschrikken'

ARNHEM - Een 21-jarige kunstacademiestudent uit Amsterdam verscheen woensdag voor de rechter in Arnhem voor het verwonden van een Arnhemmer met een mes. De verdachte verklaarde tegenover de rechter niet te hebben gestoken met het mes.

‘Ik ga de TBS in, ben helemaal gek!’ De kunstacademiestudent uit Amsterdam slaakt in de nacht van 26 maart van dit jaar op de taxistandplaats aan het Nieuwe Plein in Arnhem volgens omstanders wartaal uit. Hij krijgt een woordenwisseling met twee Arnhemmers, waarna hij uit zijn achterzak een mes trekt. Daarmee zou hij vervolgens één van de twee in het gezicht hebben gestoken.

Hoewel het met de verwondingen erg mee viel, het mes zou slechts oppervlakkig in aanraking met de huid van het slachtoffer zijn gekomen, verdenkt het Openbaar Ministerie de Amsterdamse student van poging tot zware mishandeling.

Krabben
„Ik was een avondje stappen en enorm dronken”, verklaarde de verdachte woensdag schuldbewust voor de rechter. „Ik riep vervelende dingen, kreeg ruzie met twee jongens. Ik pakte mijn mes, daarmee wilde ik ze afschrikken. Maar gestoken heb ik niet.”

Volgens de Amsterdammer had hij het mes de hele dag al op zak: „Het is een kunstmes dat ik gebruik voor school. Je kan er papier en andere kunststoffen mee snijden.” Volgens hem raakte hij in een handgemeen met de twee Arnhemmers, waarbij hij een van hen met zijn nagels in het gezicht krapte. Zijn raadsvrouwe ondersteunt die lezing: „Op het mes zijn naderhand ook geen bloedsporen aangetroffen.”

Wonder
Toch twijfelt de officier van justitie niet aan de schuld van de student: „Nota bene zijn eigen vrienden verklaren dat hij gestoken heeft. Het mag een heel groot wonder heten dat de verwondingen niet erger zijn uitgevallen. Voor hetzelfde geld had verdachte een oog uitgestoken.”

Hij eist een celstraf van acht maanden, waarvan vier en een halve maand voorwaardelijk. De overige tijd heeft de Amsterdammer al in voorarrest uitgezeten, wat zou betekenen dat hij niet terug de cel in moet. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.