Volledig scherm
Politieagenten ter plaatse bij het afgezette Café Istanbul in de Nijmeegse wijk Malvert © ANP

Verdachte bekent dubbele moord op Marokkaanse broers

NIJMEGEN - De verdachte van de dubbele moord in het Nijmeegse café Istanbul heeft bekend dat hij de twee Marokkaanse broers heeft doodgeschoten. Volgens de 42-jarige Nijmegenaar handelde hij uit noodweer. Dat bleek vanmorgen in de rechtbank in Arnhem, waar de officier van justitie citeerde uit de bekentenis van de verdachte.

Bij de schietpartij op maandag 9 mei in het café in winkelcentrum Malvert kwamen twee broers van 34 en 32 om het leven. De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij puur uit zelfverdediging heeft gehandeld. Volgens hem trok het 34-jarige slachtoffer als eerste een vuurwapen.

Kakkerlakken
Daar denkt de officier van justitie anders over: hij zei dat er geen sprake is van noodweer, maar van moord. „En toen heb ik die twee kakkerlakken afgeschoten”, zo citeerde hij uit een bekennende verklaring van de verdachte. Dat geeft volgens de officier onder meer aan dat de Nijmegenaar niet alleen in een opwelling handelde. Ook niet omdat hij de jongste Marokkaanse broer, die achter de bar wegdook, in het café achtervolgde en in de rug schoot.

Zelfverdediging
De verdachte zelf was op de zitting niet aanwezig. Hij blijft voorlopig vastzitten. Een verzoek van zijn advocaat voor vrijlating, door zijn voorlopige hechtenis te schorsen, werd door de rechtbank afgewezen.

Recherche
De recherche heeft het onderzoek naar de schietpartij nog lang niet afgerond. De zitting was pro forma. Mogelijk wordt de zaak eind dit jaar inhoudelijk behandeld.

Zijn zes jaar jongere broer, die ook was aangehouden als verdachte, werd eind juni vrijgelaten.