Volledig scherm
Politieagenten ter plaatse bij het afgezette Café Istanbul in de Nijmeegse wijk Malvert © ANP

Verdachte dubbele moord op broers Malvert vrijgelaten

NIJMEGEN - De 36-jarige Björn D., één van de twee hoofdverdachten van de dubbele moord in café Istanbul in het Nijmeegse winkelcentrum Malvert, is alweer op vrije voeten. Hij droeg geen vuurwapen en heeft niet geschoten, zegt zijn advocaat.

Justitie bevestigt desgevraagd alleen dat de rechtbank in Arnhem het voorarrest van de Nijmegenaar niet heeft verlengd. Een onderbouwing wordt niet gegeven.

Marokkaanse broers
De twee Marokkaanse broers Najim (34) en Othman (32) Echargui werden maandag 12 mei doodgeschoten. De schietpartij in café Istanbul gebeurde op klaarlichte dag. Diezelfde nacht werden de broers Gjordan en Björn D. gearresteerd.

Wietmileiu
Beide partijen, actief in het criminele wietmilieu, hadden flinke ruzie. Zo werd de vrouw van Björn D. thuis door de Marokkaanse broers bedreigd.

Na anderhalve maand voorlopige hechtenis mocht Björn D. afgelopen zondag de gevangenis verlaten. Aan zijn vrijlating werd geen ruchtbaarheid gegeven.

Zonder vuurwapen
Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers staat op basis van getuigenverklaringen inmiddels vast dat zijn cliënt Björn D. zonder vuurwapen naar het café kwam. „Björn wist ook niet dat zijn broer een vuurwapen bij zich droeg. Die had hij uit voorzorg bij zich gestoken.”

Volgens Kuijpers heeft Gjordan zichzelf daarmee alleen maar verdedigd.