Volledig scherm
Emile Hartkamp warmt de aanwezigen in Bar Formidabel op met een muzikale ode aan het Belgisch voetbalelftal. © Erik van 't Hullenaar

Verdriet wegdrinken in het Arnhemse Belgiëcafé

ARNHEM - Natuurlijk moesten de Belgen onder de bezoekers in Bar Formidabel maandagavond even slikken toen de EK-wedstrijd België-Italië was afgelopen. Maar meteen ook werd in het speciale Belgiëcafé op de Arnhemse Korenmarkt besloten het verdriet van de 2-0 nederlaag te weg te drinken. En werd het direct weer gezellig.

Sowieso zat de stemming er goed in op de eerste avond dat de tijdelijke voetbalkroeg haar deuren opende. Met dank aan zo'n zestig tot zeventig enthousiaste voetballiefhebbers, de buitengewoon vriendelijke bediening én de plaatselijke zanger/producer Emile Hartkamp. Hij warmde de aanwezigen voor de wedstrijd op met een muzikale en aanstekelijke ode aan het Belgische voetbalelftal. „Daar ben ik vanochtend om zes uur voor opgestaan. Met alle liefde. Als ondernemers in je stad hun nek uitsteken met zoiets leuks als een tijdelijk Belgiëcafé, dan moet je daar op jouw manier op inhaken."

Tevreden mens
Kroegbaas Wolter de Bes, samen met collega Ron Hofmans de bedenker van Bar Formidabel, was maandagavond een tevreden mens. „Ik had op zo'n twintig tot dertig gasten gerekend. En kijk nu eens om je heen. De kroeg zit helemaal vol. En de mensen leven zich helemaal uit. Alsof ze naar een wedstrijd van Oranje zitten te kijken.”

Gezelligheid
Voormalig Vitesse-speler Frans Thijssen was ook van de partij. „Ik hou van gezelligheid, van een biertje en van voetbal. Ik ben hier dus helemaal op mijn plaats. En nu Nederland niet meedoet aan het EK, kom je vanzelf bij de Belgen terecht. Helaas viel het spel wat tegen, maar het kan nog goed komen.”

Verwachtingen
Dat hoopt de 36-jarige Jeroen, een van de talrijke echte Rode Duivels maandagavond in Bar Formidabel, ook. „De verwachtingen waren misschien iets te hooggespannen”, zei hij. Zestien jaar al woont hij in Nederland. Maar het voetbalhart klopt nog altijd voor België. „Ik ben opgegroeid in de buurt van Brugge. Je roots kun je niet verloochenen. Op mijn werk zal ik nu wel even worden gepest, maar dat hoort erbij. Zaterdag ben ik weer hier. En dan zien we vast en zeker een betere wedstrijd van de zijde van België. Het bereiken van minimaal de kwartfinale is eigenlijk wel een must.”

Volledig scherm
Vlak na de aftrap van België-Italië werd er nog hartstochtelijk voor België gejuicht in Bar Formidabel. © Erik van 't Hullenaar