Volledig scherm
De Oversteek. © DG

Verkeersingrepen regio Arnhem-Nijmegen hebben weinig effect

ARNHEM/NIJMEGEN - Dure ingrepen die bedoeld zijn om het verkeer beter te laten doorstromen, werken vaak niet. Van de zestien belangrijke ingrepen in de regio Arnhem-Nijmegen, hebben er maar twee het vooraf berekende effect gehad. Het ging om aanpassing van kruispunten en verbetering van verkeerslichten.

De helft van die maatregelen had slechts heel weinig effect. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Gelderland.

24 miljoen
In totaal werd 24 miljoen euro uitgegeven aan deze maatregelen. Ze maken deel uit van het grotere plan Beter Benutten, dat tot doel heeft om de files te verkleinen zonder nieuw asfalt aan te leggen. Dat project heeft wel succes gehad.

Dat kwam echter vooral doordat mensen buiten de spits de weg op gingen, vaker de fiets gebruikten of meer thuiswerkten. De bouwprojecten deden het veel minder goed. De onderzoekers keken of voertuigen minder lang in de file stonden. Dat bleek inderdaad het geval, maar het effect was veel minder groot dan begroot was.

Groene golf
De grootste mislukking is een Groene Golf door Nijmegen. Met de komst van de nieuwe stadsbrug De Oversteek wilde Nijmegen een soepele doorstroming door de stad tot stand brengen.

Doorstroming
De nieuwe stadsbrug heeft de files aan de noordkant van Nijmegen grotendeels opgeheven, maar de 2,8 miljoen die zijn uitgegeven aan een betere doorstroming hebben vrijwel geen resultaat gehad. Kruispunten zijn aangepast, verkeerslichten zijn anders afgesteld en er zijn extra camera's geplaatst. De onderzoekers kunnen niet verklaren waarom het effect zo klein is en hopen dat het in de komende tijd nog groter wordt.

Het provinciebestuur is niettemin niet ontevreden. De meeste maatregelen hebben bijgedragen aan kortere files, ook al was er meer van verwacht, aldus de Gelderse beleidsbepalers.