Volledig scherm
Op de kruising St. Annastraat / Groenewoudseweg wordt het wandel- en rijverkeer weer swingend geregeld door agente Chrissy. Vanmiddag komt de mede-uitvinder van de nuttige vierdaagse-attractie, Max Walg, zijn kunstje nog een keer vertonen. © DG

Verkeersregelaar Chrissy: 'Vandaag mooiste dag van het jaar' (video)

NIJMEGEN - Voor politieagente Chrissy is de intocht van de Vierdaagse 'de mooiste dag van het jaar'. Net als de zeven voorgaande jaren staat zij ook vandaag weer op de kruising van de Sint Annastraat met de Groenestraat en de Groenewoudseweg, om het verkeer te regelen. 

Haar dag begint al vroeg, want om 07.00 uur is de eerste briefing. Twee uurtjes later staat zij 'op de ton' op de bewuste kruising.

Mis
Het rijdend verkeer en lopers kruisen elkaar op de wegen, waardoor het volgens Chrissy 'behoorlijk mis kan gaan' wanneer het verkeer niet goed geregeld wordt. In het begin van de ochtend hoeft ze alleen nog weggebruikers af te remmen. Maar in de loop van de dag wordt het zo druk, dat wandelaars echt tot stilstand gebracht moeten worden.

Muziek
'Geen piece of cake' om zo'n stoet te stoppen. En ook niet fijn voor lopers, omdat die al de hele dag in een bepaald tempo lopen. Daarom hebben haar voorgangers een aantal jaar geleden bedacht om op de maat van de muziek van een nabij gelegen café, lopers te laten marcheren.

Groot feest
In acht jaar tijd heeft Chrissy nog nooit echt vervelende situaties meegemaakt, schrijft ze. 'Tuurlijk is er best eens iemand geïrriteerd als hij lang moet wachten maar over het algemeen is het één groot feest.'

Dansen
Agent Sander Rijkes is helemaal uitgeput, wanneer hij swingend het verkeer heeft staan te regelen op de St. Annastraat. Collega Chrissy heeft het werk nu even overgenomen. Niet alle collega's zien het zitten om de hele dag, voor het oog van duizenden mensen, op de hoge ton op het asfalt te staan dansen. Vandaag hebben de twee een half uurtje tegelijk rust: dan neemt oudgediende Max Walg fluit en stok even over.

Volledig scherm
Chrissy 'op de ton' tijdens de Via Gladiola in een eerder jaar. © Politie Oost Nederland
Volledig scherm
Politieagente Chrissy, die sinds acht jaar 'op de ton' staat bij de intocht van de Vierdaagse. © Politie Oost Nederland
Volledig scherm
Sander Rijkes regelt swingend het verkeer op de St. Annastraat © DG
Max Walg is onder luid applaus begonnen met zijn 'show' tijdens de intocht van de Vierdaagsewandelaars in Nijmegen.