Volledig scherm
De IJssel bij Dieren. © Bram van der Biezen/ANP

Verzet tegen kaalslag langs de IJssel

DEN HAAG/ ZUTPHEN - Van Arnhem tot Kampen moeten bomen langs de IJssel wijken in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Vereniging Bomenbelang Bronckhorst kan er met de pet niet bij dat er miljarden euro's in het Ruimte voor de Rivierbeleid is gestoken en dat Rijkswaterstaat nu opeens een groot deel van het karakteristieke groen wil kappen om de noodzakelijke lagere watersnoodstanden te bereiken.

Het plan van Rijkswaterstaat gaat om de uiterwaarden langs de IJssel in de gemeenten Bronckhorst, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe, Kampen, Lochem, Voorst en Zutphen. "Blijkbaar hebben al die miljarden in het verleggen van dijken en graven van geulen niet veel geholpen als Rijkswaterstaat in het hele IJsselgebied 1.400 hectare bomen en struiken moet kappen om alsnog de wettelijke norm van 5 tot 10 centimeter lagere waterstanden te bereiken", zei de raadsman van Bomenbelang bij de Raad van State in Den Haag.

'Valt wel mee'
De raadsman van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, waar Rijkswaterstaat onder valt, ontkende met klem dat de bomenkap een goedkope noodoplossing is om in geval van hoog water in de rivier alsnog 5 tot 10 centimeter lagere waterstanden te bereiken. "Het probleem is dat er tussen 1996 en nu veel meer groen, bomen en struiken in de uiterwaarden zijn bijgekomen dan waarmee toen in de rekenmodellen is rekening gehouden", aldus de landsadvocaat. Volgens Rijkswaterstaat valt het ook wel mee met de aantasting van het groen in de uiterwaarden.

'Monumentale bomen verdwijnen'
Van de 60.000 hectare IJsselwaarden maakt volgens de landsadvocaat 13.000 hectare deel uit van het stroomgebied en daarin wordt 'slechts iets meer dan' 1.000 hectare groen gekapt. Bomenbelang bestrijdt die cijfers en zegt dat er zelfs monumentale bomen gaan verdwijnen.

Uitspraak over enkele weken.