Volledig scherm
Een politieagent stelt een 1e onderzoek in na het scooterongeval. © Henk Baron

Vier jaar cel voor verdachten scooterdrama Nijmegen

NIJMEGEN/ DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vanmiddag de twee verdachten in de zaak van het Nijmeegse scooterdrama veroordeeld tot vier jaar cel voor dood door schuld. De geëiste straffen zijn daarmee tenminste gehalveerd. Mohamed el G. en Mohamed A. waren niet aanwezig in de rechtbank.

Het Bossche OM bij het gerechtshof eiste in mei acht jaar cel tegen beiden. De straf is nu stukken lager omdat er geen sprake is van het juridisch veel zwaardere doodslag, maar van dood door schuld.

Bestuurder Volgens het hof in Den Bosch doet het er juridisch minder toe wie van beiden daadwerkelijk reed, omdat het samen vluchten al zat ingebakken bij de plannen voor het beroven van de portier van het Belvoirhotel aan de Graadt van Roggenstraat.

Dollemansrit
De twee vluchtten destijds in een dollemansrit op een gestolen motorscooter voor een politieauto, die ze in de buurt van het hotel zagen staan. Ze scheurden er vandoor zonder licht, met slechte remmen, tegen het verkeer in over het Trajanusplein. Ze droegen geen helm en reden vol door rood op de Canisiussingel. Dat kostte de 50-jarige Mario van de Geijn, die juist bij groen licht over het zebrapad overstak, het leven.

Toch wil het hof in den Bosch niet spreken over roekeloos rijden: daar zou juridisch meer voor nodig zijn. Het hof komt zo uit op dood door schuld.

Vrijspraak
In mei 2012 sprak het gerechtshof in Arnhem de twee nog vrij van doodslag. Juist omdat volgens het Arnhemse hof niet bewezen kon worden wie achter het stuur zat en wie achterop. Eind 2010 had de rechtbank in Arnhem de oudste verdachte, Mohamed el G. uit Beuningen, als bestuurder aangewezen en tot acht jaar cel veroordeeld. Medeverdachte Mohamed A. kreeg als bijrijder 16 maanden cel.

Reconstructie
Na de vrijspraak van het Arnhemse hof, verwees de Hoge Raad de zaak in 2013 naar het hof in Den Bosch. Dat gelastte vorig jaar een uitgebreide reconstructie, waarbij het drama in het centrum van Nijmegen werd nagespeeld.

Cassatie
De oudste verdachte, de 26-jarige Mohamed el G, kreeg vier jaar cel. De ander, Mohamed A. kreeg drie maanden minder, omdat de redelijke termijn waarbinnen zijn zaak zou moeten zijn afgehandeld is overschreden, aldus het hof.

Dat de 26-jarige die korting niet krijgt, komt omdat het mede door zijn toedoen allemaal is uitgelopen. Zo was hij vorig jaar augustus ineens in Marokko om daar te trouwen, toen zijn zaak zou worden behandeld. Er volgde daarom drie maanden uitstel.
En toen wilde hij ineens niet meer praten met pers erbij, waarop andermaal uitstel volgde voor het besloten horen van hem als getuige in de zaak tegen de ander.

Het OM en de twee verdachten hebben opnieuw twee weken de tijd om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof.