Volledig scherm
Een Vierdaagsewandelaar wordt door ambulancemedewerkers meegenomen. © Erik van 't Hullenaar

Vier Vierdaagselopers op intensive care, één wandelaar gereanimeerd

NIJMEGEN - Eén Vierdaagsewandelaar is gisteren gereanimeerd op de spoedeisende hulp van het Radboudumc. Nog drie wandelaars moesten op de intensive care (ic) worden opgenomen. Dat bevestigen woordvoerders van het Radboudumc en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.

De vier zijn inmiddels allemaal buiten levensgevaar, zeggen de ziekenhuizen.

Ziekenhuis
In totaal werden woensdag 34 wandelaars behandeld op de spoedeisende hulp (SEH) van het Radboudumc. Dinsdag waren dat er 23. Bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis zijn sinds maandagavond 24 lopers gezien. Ook moesten vier feestvierders worden geholpen. „Vaak zijn het slachtoffers van de hitte”, vertelt de woordvoerster van het Radboudumc. „Anderen hebben ernstige spierklachten, bijvoorbeeld omdat ze op het laatst nog wilden versnellen.” Ook buikklachten en nierfunctiestoornissen als gevolg van vocht- en zoutgebrek zijn bekende aandoeningen bij de Vierdaagse-wandelaars.

Eén van de vier ic-patiënten is alweer naar huis. Deze donderdagochtend is het volgens de ziekenhuizen en ambulancedienst nog erg rustig.

Druk
Woensdag had de Ambulancedienst het in de namiddag nog razend druk met spoedritten voor onwel geworden Vierdaagse-wandelaars. „Om 15.00 uur waren we nog maar 32 keer opgeroepen, om halfzes was dat 54 keer. Tegen het einde van de dag is het dus nog flink druk geweest”, aldus directeur Mac Honigh van de Ambulancedienst. Wandelaars kregen het op de laatste kilometers nog te kwaad door de moordende hitte. Het was gisteren de warmste dag van het jaar.

Dubbele aantal
19 van de 54 ritten eindigden volgens Honigh bij de spoedeisende hulpen van het Radboudumc of het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. „Bij een normale Vierdaagsedag rukken we 25 tot 30 keer uit, een derde daarvan gaat naar de SEH. Nu was het door de warmte ongeveer het dubbele aantal.”

Dinsdag was het nóg drukker. Toen moest de Ambulancedienst 113 keer uitdrukken voor bezweken wandelaars. Van hen belandden er 30 op de spoedeisende hulp.