Volledig scherm
Vierdaagselopers op de Zevenheuvelenweg. archieffoto DG

Vierdaagse goed voor nieuwe vriendschappen

NIJMEGEN - De Vierdaagse is bij uitstek een evenement waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Uit onderzoek van sportsocioloog Koen Breedveld van de Radboud Universiteit blijkt dat ruim 1 op de 3 (37 procent) deelnemers nieuwe vriendschappen opdoet tijdens het lopen van de Vierdaagse.

„Ik vind dat veel, zeker omdat 55 procent van de ondervraagden al samen met iemand anders loopt. Een aanzienlijk deel van de wandelaars doet, zo blijkt uit de cijfers, niet alleen mee voor de prestatie. De sociale contacten, de sfeer en het opdoen van vriendschappen vormen een tweede hoofddoel van deelname”, aldus Breedveld.

Bestaande vriendschappen
Bij 45 procent van de ondervraagden worden bestaande vriendschappen versterkt. "Het samen beleven van die Vierdaagse en de vele gesprekken onderweg kunnen zorgen voor een nog betere band."

Opvallend
De socioloog ondervroeg voor zijn onderzoek meer dan 1.200 Vierdaagsewandelaars. Opvallende uitkomst is volgens Breedveld dat de deelnemers die in hun eentje meelopen, minder vaak nieuwe vriendschappen opdoen dan de vele wandelaars die al samen lopen. Breedveld: „Tegen de verwachtingen in, omdat je zou verwachten dat wandelaars die samenlopen al genoeg hebben aan hun loopmaatjes. Een mogelijke verklaring is dat de 'alleen-lopers' toch wat meer met zichzelf en met de prestatie bezig zijn. De wandelaars die samenlopen, zijn wellicht sowieso al socialer en staan mogelijk van zichzelf meer open voor nieuwe contacten.”

Lees meer over het onderzoek in De Gelderlander van vrijdag 3 juni of in onze online krant.