Volledig scherm
Vuurwerk boven de Waal in Nijmegen. © Gerard Verschooten

'Vierdaagse mogelijk doelwit aanslag'

NIJMEGEN - De politie in België heeft zondagavond een officieel bericht uit Nederland gekregen waarin melding wordt gemaakt van een mogelijke aanslag tijdens het vuurwerk van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Dat bevestigt een medewerker van het OCAD, de Belgische variant van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, bevestigt ook dat er een melding rond ging, maar verklaart dat deze als snel als ‘niet serieus’ bestempeld kon worden.

Gent
De melding kwam in de publiciteit doordat de burgemeester in het Belgische Gent direct besloot tot een oefening. In zijn stad werd zondagavond eveneens een vuurwerkshow gegeven, ter afsluiting van de Gentse Feesten.

Tegenover de Vlaamse zender VTM verklaarde de burgemeester Daniël Termont van Gent het volgende: „Er was om 22.00 uur een internationaal bericht dat er een dreiging was tegen een vuurwerk in Nijmegen, Gent werd daarin nooit genoemd. Maar met de korpschef hebben we vervolgens besloten om een oefening, die we op papier hadden gemaakt, uit te voeren, alsof het om een dreiging tegen Gent zou gaan.”

Waar de dreiging precies uit zou bestaan is onbekend.

FBI
Volgens de burgemeester was de bron van het bericht de FBI, de Amerikaanse inlichtingendienst, maar het Belgische OCAD wil slechts bevestigen dat het bericht uit Nederland afkomstig is.

'Niet serieus'
Het vuurwerk in Nijmegen verliep overigens zonder incidenten. De directeur van de Vierdaagsefeesten, Teddy Vrijmoet, geeft toe dat er sprake was van een dreiging, maar was niet onder de indruk.  

„Er was inderdaad sprake van een dreiging, maar die bleek niet serieus. Niet zo serieus dat we actie moesten ondernemen. Dat heb ik te horen gekregen. Er zijn voortdurend van deze verhalen, niet alleen in deze week. Die worden allemaal serieus onderzocht. Vorige week was er ook het bericht over een plattegrond van de feestelijkheden op Roze Woensdag. Dat bleek ook niet serieus."

Extra maatregelen
Ook de Nijmeegse burgemeester Bruls erkent dat hij een melding heeft gekregen. „We konden al vrij snel de conclusie trekken: dit is niet serieus. En dan kan ik heel gemakkelijk zeggen: dat klopte, want er is niets gebeurd. We hebben wel extra maatregelen genomen, ook naar aanleiding van Nice. Dat was vooral: zichtbare politie. Een helikopter, extra uniformen aan beide zijden van de Waalkade.”

„Maar we moeten wel beseffen: dat is wel cosmetica. Als iemand echt kwaad wil, kan hij ook kwaad doen. Ik begrijp ook dat het mensen bezighoudt. Maar dit soort informatie krijgen we heel veel binnen. Het gaat vaak om mensen die aandacht willen. Er wordt ook heel veel uitgewisseld op social media. Maar zoals gezegd: we nemen alles serieus.''

Briefjes
De afgelopen week werd al duidelijk dat er anonieme kladbriefjes bezorgd waren bij De Gelderlander en de politie waarin voor een aanslag gewaarschuwd wordt.

Na de aanslag in Nice, vorige week waarbij 84 doden vielen, liet korpschef Erik Akerboom al weten dat er gekeken werd naar de veiligheid van de Vierdaagse, maar dat er nog geen concrete dreiging was tegen het evenement.