Volledig scherm
De Orville Copter van Bart Jansen. Archieffoto: ANP

Vliegende kat van Arnhemmer populair op Al Jazeera (video)

ARNHEM - De vliegende overleden kat van de Arnhemse kunstenaar Bart Jansen trekt wereldwijd aandacht. Een filmpje over zijn 'Orvillecopter' op de Facebookpagina van de Engelstalige televisiezender Al Jazeera heeft al ruim 14 miljoen kijkers getrokken. Jansen maakte in 2012 van zijn verongelukte kat Orville een drone. Aan elke poot kwam een propellor. Het vliegende kunstwerk maakte sindsdien velen aan het lachen, maar riep ook woede op van mensen die vonden dat een dergelijk gebruik een dier onwaardig was.

Dezelfde reacties tref je nu aan op de Facebookpagina van Al Jazeera, waarop het filmpje over Orville veel likes en reacties kreeg. Het bericht heeft meer dan 60.000 reacties en is al bijna 150.000 keer gedeeld.

'Geschaad'
„Elk dier is geschaad tijdens het maken van deze film", reageert Suheil Damouny. En Mehmet Burak Yildirim schrijft: „Mijn eerste gedachte was: dat is gek. Maar mijn tweede gedacht is nog steeds dezelfde."

Drones
Op het filmpje zie je trouwens ook dat Jansen inmiddels ook drones heeft gemaakt van andere dieren: een struisvogel, een rat, een haai. Jansen vertelt in het filmpje dat hij alleen gebruik maakt van doodgereden dieren. „Wij gebruiken de overblijfselen van deze samenleving."

Bekijk hier de video van Al Jazeera met de vliegende dode dieren: