Volledig scherm
In het uiterste geval moet een bedreigde homoseksuele vluchteling uit Heumensoord elders ondergebracht kunnen worden, aldus de burgemeester van Nijmegen.

Vluchtelingen ook na Heumensoord welkom in Nijmegen

NIJMEGEN - Nijmegen wil ook na de sluiting van de noodopvang op Heumensoord op 1 juni een gastvrije plek blijven voor vluchtelingen. De stad gaat huurwoningen vrijmaken, kantoren en instellingen ombouwen en tijdelijke wooncontainers plaatsen.

Al die locaties zijn bestemd voor nieuwe vluchtelingen, statushouders met een verblijfsvergunning en uitgeprocedeerden. De huurhuizen zijn in principe bestemd voor gezinnen, alleenstaanden worden in de andere locaties ondergebracht.

Niet ten koste van anderen
Het kan gebeuren dat 4 vluchtelingen in één appartement terechtkomen. Die andere locaties worden gecreëerd om te voorkomen dat te veel huurwoningen worden bezet. De wachttijd voor andere woningzoekenden in Nijmegen mag niet oplopen, vindt de gemeente.

Opvang
Nijmegen heeft in 2015 305 statushouders opgevangen, onder meer 96 jonge Eritreeërs met een verblijfsvergunning. Dat is 28 onder de landelijk vastgesteld norm, maar die achterstand is in januari ingelopen.

Nieuwe norm
In 2016 is die norm voor Nijmegen 430 vluchtelingen met verblijfsvergunning. Daarbovenop komt de opvang van nieuwe vluchtelingen uit met name Syrië en anderen die al te horen hebben gekregen dat zij niet in Nederland mogen blijven.