Volledig scherm
Een aantal vluchtelingen die meedoen aan het schakeljaar. © Gerard Burgers

Vluchtelingen via schakeljaar HAN naar hbo

ARNHEM - In zijn beste Arabisch heette Menno Pistorius, directeur van de Faculteit Educatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), maandag twintig hoger opgeleide vluchtelingen welkom. Die groep is begonnen aan hun taal- en schakeljaar aan de Ruitenberglaan in Arnhem. 

„Er is in Gelderland bij veel hoger opgeleide vluchtelingen met een status behoefte aan zo'n schakeljaar om daarna een hbo te kunnen volgen, maar er was nog geen aanbod", zegt Manja Mekking, hoofd van het HAN-Talencentrum.

Behoefte
De Gelderse hogeschool schaart zich met het schakeljaar in een rijtje met tien andere hogescholen en een universiteit. Zij bieden vluchtelingen eveneens de mogelijkheid zich te oriënteren op een hbo- of universiteitsstudie. Dat daar behoefte aan was, bleek wel uit meer dan 50 aanmeldingen.

De nieuwbakken studenten, die uit alle windstreken van Gelderland komen, krijgen vier dagen per week les, in het begin voornamelijk Nederlands.

Lees een uitgebreid verhaal en portretten van studenten in De Gelderlander, editie Arnhem, van dinsdag 27 september of in onze e-paper