Volledig scherm
Het voormalige belastingkantoor op het Stationsplein in Nijmegen. © Bert Beelen

Vluchtelingenopvang oude belastingkantoor Nijmegen nog ongewis

NIJMEGEN - Het is nog niet duidelijk of er in het pand van het oude belastingkantoor aan de Stieltjesstraat in Nijmegen vanaf september 500 vluchtelingen kunnen worden opgevangen.  

De verbouwing van het pand verloopt gestaag, maar toch wordt pas eind september bekeken of er in het pand bij het station ook daadwerkelijk 500 vluchtelingen komen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) deed in april dit jaar een oproep aan de gemeente Nijmegen: kan het voormalige belastingkantoor een noodopvang zijn voor 500 vluchtelingen? De gemeente stemde in. In september zouden de eerste vluchtelingen er terecht kunnen, was de planning.

Turkije-deal
„Nu is de instroom van vluchtelingen minder dan verwacht, door de Turkije-deal", zegt Jeannette Scholten van het COA. Vluchtelingen worden in de regio opgevangen. „We houden er rekening mee dat vluchtelingen andere routes gaan nemen, maar zeker is dat niet. Eind september kijken we met gemeenten in Gelderland en de provincie naar een goede mix van opvanglocaties." De uiteindelijke bestemming van het belastingkantoor zal dan ook pas bekend worden.

Twee jaar
Het was de bedoeling dat de noodopvang in de Stieltjesstraat voor twee jaar zou gelden. Daarna zou het kantoor geschikt gemaakt worden voor maximaal 150 mensen met een verblijfsvergunning.

Meer over de mogelijke vluchtelingenopvang valt te lezen in de Gelderlander van vrijdag 26 augustus, editie Nijmegen, of in de e-paper.