Volledig scherm
De voedselbank wordt steeds drukker bezocht. foto Irene Wouters

Voedselbank regio Nijmegen ziet aantal klanten nog niet dalen

NIJMEGEN - Het aantal gezinnen in Nijmegen dat gebruikmaakt van de Voedselbank, blijft dit jaar 'redelijk stabiel'. Dat zegt Hubert Hendriks, voorzitter van de Nijmeegse Voedselbank. In Nijmegen krijgen wekelijks 580 gezinnen een voedselpakket van de Voedselbank. In totaal gaat het om 1.980 volwassenen en kinderen. Vorig jaar ging het om 615 gezinnen.

Ook elders in de regio hebben voedselbanken te maken met gelijkblijvende, of kleinere, klantenbestanden. De landelijke organisatie van Voedselbanken gaat ervan uit dat dat komt door een landelijke verhoging van de drempel voor het gebruik van de voorziening. Het aantal mensen dat langdurig in armoede leeft neemt juist toe, blijkt uit CBS-cijfers.

Economie 
„Het gaat in Nijmegen om een kleine afname. Maar ik denk dat het in december weer is toegenomen”, zegt Hendriks. „Want ondanks alle positieve berichten over de economie, is er aan de onderkant van de samenleving nog steeds armoede.” In de afgelopen vijf jaar was in Nijmegen elk jaar sprake van een toename. In 2012 deden 325 gezinnen een beroep op de Voedselbank. Een jaar later waren dat er 400; in 2014 was het aantal met 135 gezinnen gegroeid naar 535.

Mensen die een beroep doen op de Voedselbank, hebben minder dan bijstandsniveau. Een alleenstaande die moet rondkomen van 180 euro, kan bij de Voedselbank terecht. Dat geldt ook voor een gezin van drie personen dat 320 euro te besteden heeft.

Normaal
De Voedselbank Wijchen en Beuningen helpt momenteel 40 gezinnen in Beuningen en 80 in Wijchen. In januari werden in beide gemeenten samen 138 hulpkratten uitgedeeld. Het is volgens de Beuningse coördinator Karin Ploeg een normaal fenomeen dat er in de winter meer hulp wordt gevraagd dan in de zomer. Ze denkt dat het aantal pakketten over het hele jaar gelijk blijft.

Daling
Dat geldt ook voor de Voedselbanken in Beneden-Leeuwen (20 pakketten) en voor de uitgiftepunten in het Land van Cuijk (200). Bij die laatste lag het aantal begin dit jaar nog 10 procent hoger, maar woordvoerder Joke Peters verwacht nu een stabilisatie. De Voedselbank Groesbeek en omstreken, met uitgiftepunten in Berg en Dal, Mook en Middelaar en Heumen, ziet het aantal klanten dalen. De organisatie helpt nu 90 huishoudens.