Volledig scherm
© Thinkstock

Voetbalclubs worstelen met 'giftige korrels'

ARNHEM/ RHEDEN/ RENKUM - Sportclubs in Arnhem, Rheden en Renkum zitten in de maag met de mogelijk kankerverwekkende rubberen korrels die op hun kunstgrasvelden liggen. Clubbesturen dringen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan op vervolgonderzoek.

Een jeugdelftal van OVC '85 in Oosterbeek wil voorlopig niet spelen op kunstgras, andere clubs komen dit weekeinde gewoon in actie.

Granulaat
Arnhem heeft vijftien kunstgrasvelden waar autobandenrubbergranulaat in zit. Oosterbeek heeft er één, Rheden zes. De onrust ontstond woensdag na een uitzending van Zembla. Daarin werd gesuggereerd dat de korrels leukemie en lymfeklierkanker kunnen veroorzaken.

Niet sluiten
Sportbedrijf Arnhem zegt haar velden niet te sluiten zolang het RIVM het niet nodig acht. „Voetbalclubs staan er natuurlijk wel vrij in om de velden voorlopig niet te gebruiken. "

Keepers
De Arnhemse vereniging SML nam die beslissing al, keeperstrainingen worden voorlopig op natuurgras gehouden. Keepers liggen vaak op het gras en komen daardoor meer in aanraking met het rubber dan voetballers.

Ouders
Voetbalclub SC Rheden wil de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de ouders laten. „Bij een afgelasting zouden wij voor iedereen de knoop doorhakken. Dat moeten ouders zelf doen. Als zij hun kinderen thuis willen houden, hebben wij daar alle begrip voor", zegt Laurens van den Berg, jeugdcoördinator bij de club. „Maar laten we nu eerst maar eens verder onderzoek afwachten. Nu ingrijpen is te vroeg. "

Alert
Voetbalclub Eldenia uit Elden vraagt spelers voorzorgsmaatregelen te nemen. Ze adviseert alert te zijn op open wonden en kleding goed uit te kloppen voor die in de wasmachine gaat.

Niet meer spelen
Ook bij het Oosterbeekse OVC '85 maken ouders, vrijwilligers en trainers zich zorgen. Tenminste één team heeft aangegeven niet meer te willen spelen op het kunstgrasveld. Dat betekent dat wedstrijden en trainingen voor dat team niet doorgaan als zij ingedeeld staan op het kunstgrasveld, want het veldenschema wordt voor hen niet aangepast.

Chemicus
Meer geruststellende woorden staan op de website van voetbalclub Dieren. Hoewel ook die club aangeeft 'de ontwikkelingen in de gaten te houden', wordt benadrukt dat er 'geen reden tot paniek bestaat.' Bestuurslid Timoer Frelink, chemicus van beroep, vermoedt dat de concentraties te laag zijn om schade toe te brengen: 'een gevaar voor de gezondheid is er naar mijn mening daarom niet.'