Volledig scherm
Woningisolatie in de Pijlkruidstraat in Arnhem. © De Gelderlander

Volkshuisvesting experimenteert met isolatie in voorzetgevel

ARNHEM - Het Arnhemse bedrijf Quod Novum en Volkshuisvesting Arnhem experimenteren met woningisolatie in de wijk Malburgen-Oost in Arnhem-Zuid. In de Pijlkruidstraat worden momenteel 6 woningen van de corporatie voorzien van isolatiepaketten en nieuwe installaties.

De ingreep is rigoureus. De woningen krijgen een nieuw dak en nieuwe gevels. De bestaande gevel wordt gesloopt. Het dak wordt vol gelegd met zonnepanelen en er wordt een nieuwe cv-ketel geplaatst. De kruipruimte wordt geïsoleerd. Van energielabel F of E gaan de huizen naar A++.

2 woningen doen niet mee
Bijzonder is dat 2 huizen (van een huurder en een eigenaar) ongemoeid blijven. "Wij hebben de opdracht huizen te verduurzamen, maar hoe doe je dat in rijtjes? Mensen hebben het recht om niet mee te doen", zegt corporatiedirecteur Gerrit Breeman.

Kosten
De operatie kost Volkshuisvesting zo'n 68.000 euro per woning. Als het energieverbruik naar verwachting daalt en de bewoners zijn tevreden, komt er mogelijk een vervolg.

Quod Novum wil het concept graag toepassen in heel het land, zegt Gosse Landstra van het Arnhemse bedrijf. "Vanwege duurzaamheid, maar ook om kosten te besparen en het comfort van bewoners te verhogen."