Volledig scherm

Voor deze tieners is vandaag de dag van de waarheid

NIJMEGEN/ ARNHEM - Het is vandaag de dag van de waarheid voor duizenden examenkandidaten in Gelderland. Vandaag krijgen zij te horen of zij geslaagd zijn voor hun eindexamen of toch nog een keer onverhoopt de boeken in moeten duiken voor een herexamen. Dat betekent slapeloze nachten, nagelbijten en wachten op dat ene verlossende telefoontje...

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER.


Kasper Hendriks (17) uit Beuningen, doet havo aan Notre Dame des Anges in Ubbergen.

Hij is al een paar weken stratenmaker. Best leuk, dat vakantiewerk. Maar vandaag gaat havo-examenleerling Kasper Hendriks van het Notre Dame des Anges in Ubbergen toch iets vroeger dan op een normale werkdag naar huis. Om rustig een telefoontje af te wachten dat hij eigenlijk liever niet wil aannemen. Raar, maar waar.

Kans
„Als om drie uur de telefoon gaat, weet ik dat ik gezakt ben. Dus dat telefoontje wil ik liever niet. Maar voor de uitslag van je eindexamen hoor je toch de telefoon aan te nemen.” Beuningenaar Kasper acht de kans dat zijn toestel pas een uur of wat later rinkelt, als de geslaagden aan de beurt zijn, overigens stukken groter. „Ik ben om drie uur zenuwachtig. Je denkt toch: stel dat het nou helemaal is misgegaan. Maar ik stond een zeven gemiddeld. Ik moet het erg bont gemaakt hebben, wil ik niet geslaagd zijn.”

Cadeau
Hij kán trouwens helemaal niet zakken, bedenkt hij nu. „Het eindexamenfeest voor de familie is al gepland voor zondag 10 juli.” Een eerste cadeau heeft hij zelfs al binnen. „We zijn met het hele gezin vijf dagen naar Sevilla geweest.” Tweelingzus Mariska heeft ook eindexamen havo gedaan. „Zij is altijd onzekerder dan ik, maar achteraf blijkt altijd dat zij het beter heeft gedaan, haha.”

Vakantie
Mocht het onvoorstelbare toch uitkomen, dan gaat Kasper niet bij de pakken neerzitten. „Ik blijf gewoon genieten van de vakantie. En doorgaan met mijn hobby’s: de sportschool en wedstrijdzwemmen.” Met of zonder herexamen, de studie die hij vanaf augustus wil gaan volgen, staat voor Kasper al vast: werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Volledig scherm

Willemijn Wiggers (16) uit Arnhem, doet vmbo-t aan ’t Venster in Arnhem.

„Weet je, de afgelopen weken ben ik amper bezig geweest met de examens. Ik heb het helemaal van me af kunnen zetten. Tot eergisteren. Toen besefte ik opeens: het is bijna zover. Dat hakt er wel even in, hoor. Het komt nu heel dichtbij. De afgelopen dagen heeft de uitslag regelmatig door mijn hoofd gespookt. En het stomme is: opeens ga je aan jezelf twijfelen. Heb ik het echt wel goed gemaakt? Wat moet ik doen als blijkt dat ik toch gezakt ben?”

Spanning
„Het helpt ook niet mee dat een vriend van me mij een appje stuurde waarin hij haarfijn uitlegde hoeveel mensen ieder jaar zakken. Ja, dan word ik natuurlijk nog wel wat zenuwachtiger. Zijn appjes negeer ik nu ook maar even.”

„Vanmiddag word ik tussen drie en vijf uur gebeld. Spannend! Ik heb mijn mentor gevraagd of hij achteraan de lijst met achternamen kon beginnen. Dan zou ik als een van de eersten aan de beurt zijn. Zag hij niets in, maar was toch het proberen waard.”

Vakantiewerk
„Ik ben net begonnen bij de Hema als vakantiekracht; ik ga daar vandaag ook werken. Ik moet in het magazijn artikelen labelen die worden afgeprijsd. Geestdodend werk? Nee joh, heerlijke afleiding juist. Anders zou ik de hele dag thuis naast de telefoon zitten; mijn moeder zou gek van me worden.”

Na de uitslag
„Na de uitslag ga ik direct naar school, zie ik mijn klasgenootjes. Daarna is het hopelijk tijd voor een groot feest. Behalve mijn examenuitslag viert mijn zusje ook nog eens haar verjaardag en is er een straatfeest, dus ik reken op een heel weekend lang feest.”

Volledig scherm
Kasper Hendriks (17) uit Beuningen en Willemijn Wiggers (16) uit Arnhem.