Volledig scherm
Skaeve huse in Tilburg.

Voorlopig geen asowoningen in Nijmeegse wijk Weezenhof

NIJMEGEN - Er komen voorlopig geen skaeve huse, in de volksmond ook wel asowoningen genoemd, in de Dukenburgse wijk Weezenhof.

De naastgelegen boomkwekerij Kokke zou schade kunnen oplopen. Dat heeft de Raad van State, het hoogste bestuursorgaan, beslist. De bal ligt nu weer bij de gemeente Nijmegen. Die moet met een nieuw plan komen.

Bezwaren
Doorslaggevend waren de bezwaren van boomkwekerij Kokke aan de Staddijk, zo blijkt uit de uitspraak. Kokke stapte naar de Raad van State uit vrees voor schade aan de kwekerij. De geplande skaeve huse zouden naast het tuincentrum komen.

Windhaag
De gemeente wilde een windhaag of houtwal aanleggen tussen de boomkwekerij van Kokke en het terrein van de skaeve huse. Dat zou volgens Kokke nadelige effecten hebben voor zijn boomkwekerij. Want er zouden plantenziektes kunnen ontstaan, schaduwwerking en wortelvorming op zijn terrein. De levensvatbaarheid van het bedrijf zou kortom op het spel komen te staan.

Maatschappelijk belang onduidelijk
De Raad van State vindt dat de gemeente onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom het maatschappelijk belang (de komst van de skaeve huse) moet prevaleren boven het bedrijfsbelang van Kokke. Begin 2013 kwam de gemeente Nijmegen met het plan voor acht skaeve huse aan de rand van de stad, in de Dukenburgse wijk Weezenhof. Het zijn 'laatstekanswoningen' voor overlastgevers die vaak door een combinatie van problemen, niet te handhaven zijn in een gewone woonwijk.