Volledig scherm
Jan Terlouw. © PR

Voormalig D66-leider Jan Terlouw is tegen marktwerking zorg

ARNHEM - D66 moet de marktwerking in de zorg niet langer steunen. Voormalig partijleider Jan Terlouw wil dat de partij in het verkiezingsprogramma afstand neemt van die marktwerking. Terlouw vindt dat de zorg per definitie in overheidshanden thuishoort.

D66-leider Alexander Pechtold kwam gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in aanvaring met SP-leider Roemer, die af wil van de marktwerking van de zorg. Pechtold verdedigde het bestaande systeem. Terlouw zit in die discussie dichter bij de SP, al is hij tegenstander van de afschaffing van het eigen risico. 

D66 Gelderland
Hij heeft de leden van D66 in Gelderland al voor zijn standpunt gewonnen. Met de Gelderse oud-gedeputeerde Marian Louppen diende hij vorige week tijdens de ledenvergadering van D66 Gelderland twee amendementen op het verkiezingsprogramma in. Daarin spreken zij zich uit tegen marktwerking in de zorg en tegen de mogelijkheid voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars om winstuitkeringen te doen. Beide amendementen werden aangenomen. Op 29 en 30 oktober stellen de D66-leden het verkiezingsprogramma vast. Ze moeten dan bepalen of ze de marktwerking in de zorg blijven steunen of dat ze de koers van Terlouw volgen.