Volledig scherm
foto Rolf Hensel

Voorpret bij fietskeuring voor 'Ome Joop' in Arnhem

ARNHEM - De kinderen moeten nog een week wachten, maar de voorpret is begonnen. De deelnemers van de kinderfietstocht Ome Joops Tour lieten gisteren hun fiets keuren bij Mantel Tweewielers in Arnhem en dat was best spannend. 

„Prachtig, die oogjes van de kinderen als ik de fiets omhoog takel voor de keuring. Zachte banden, een slappe ketting en lampen met lege batterijen zien we het vaakst", vertelt fietsenmaker Chiel de Vocht.

Avontuur
Ome Joops Tour is bedoeld voor Arnhemse kinderen die niet op vakantie gaan omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Tourdirecteur Marcel Legerstee, al decennia zeer intensief bij het evenement betrokken, geniet nog elke keer van de blijde gezichten. „De kinderen moeten circa zeshonderd kilometer fietsen, dat is best een uitdaging. De kinderen genieten enorm, maken onderweg van alles mee. Het is echt een avontuur."

Duitsland
Jeanet Manhoef (12) uit Arnhem staat maandag 25 juli aan de start. Het wordt haar derde Ome Joops Tour. „We gaan weer naar Duitsland. Dat vind ik leuk, fietsen in het buitenland", vertelt Jeanet, die wel wat aan haar fiets moet laten doen. „Mijn banden zijn te glad. Die moeten vervangen worden. Sowieso goed om te doen, na de zomer ga ik met de fiets naar het voortgezet onderwijs in Elst."

De fietskeuring is echt nodig, zegt Legerstee. „We zijn er een jaar of tien geleden mee begonnen. Een fiets met mankementen fietst gewoon niet lekker."