Volledig scherm
© Beeldbank Rijkswaterstaat

Vragenronde VRGZ: wat doe jij bij hoogwater?

KEKERDOM/NIJMEGEN - Medewerkers van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid gaan komende week deur aan deur langs in Kekerdom in de Ooijpolder. Ze gaan met de bewoners in gesprek over de gevaren van hoogwater.

De Veiligheidsregio wil achterhalen of de bewoners wel weten wat ze moeten doen bij een dreigende overstroming. Of ze daar nog wel eens bij stil staan. Of ze het Waalwater dan rustig afwachten of juist vluchten en waarheen dan.

Uitkomst
Met de uitkomsten van de gesprekken gaat de Veiligheidsregio later in gesprek met de dorpsbewoners, maar ook met andere gemeenten in het rivierengebied.

Overstroming
Nog steeds staat een overstroming in het regionaal risicoprofiel van de Veiligheidsregio als een gevaar met het hoogste risico omschreven. Niet omdat de kans op een overstroming anno 2016 zo groot is, die is zelfs heel klein. Hoogwater in de Waal is bovendien redelijk te voorspellen. Maar als het dan toch mis gaat, is de impact wel zeer groot.

In 1995 was de laatste extreme overstromingsdreiging. Toen moesten 200.000 mensen uit het Gelders rivierengebied geëvacueerd worden.