Volledig scherm
De Vrienden van Vitesse: Cor Guijt, Herman Veenendaal en Jan Snellenburg.

Vrienden moeten langer wachten op besluit over Vitesse-miljoenen

DEN HAAG/ ARNHEM - De Vrienden van Vitesse en de provincie Gelderland moeten twee weken langer wachten op een eindoordeel van de Hoge Raad. De hoogste rechter van Nederland zou vandaag een uitspraak doen, maar heeft de zaak twee weken aangehouden.

In 2001 waren beide partijen betrokken bij de redding van Vitesse, dat op de rand van een faillissement stond. Gedeputeerden van de provincie Gelderland zegden toe dat Vitesse 2,7 miljoen euro minder zou hoeven betalen aan huur voor GelreDome. Omdat er geen politieke steun bestond, konden de gedeputeerden hun toezegging niet waarmaken.

Grote schade
De Vrienden van Vitesse stellen dat ze daardoor grote schade hebben geleden en eisen 37 miljoen euro plus rente. De Hoge Raad bepaalde in 2010 dat de provincie aansprakelijk is voor de schade. In een daaropvolgende procedure stelden de rechtbank en het gerechtshof echter dat de Vrienden van Vitesse geen euro van de provincie moesten krijgen, omdat ze niet konden aantonen dat hun schade het rechtstreekse gevolg was van het handelen van de provincie.

Waarom de Hoge Raad de uitspraak met twee weken uitstelt, wordt niet bekend gemaakt.