Volledig scherm
© DG

Vrienden van Vitesse krijgen geen cent van provincie

DEN HAAG - De Vrienden van Vitesse krijgen geen cent schadevergoeding van de provincie Gelderland. Ze hadden 37 miljoen euro geëist. De Hoge Raad heeft de provincie in het gelijk gesteld in een conflict dat vijftien jaar heeft geduurd. De zaak is hiermee definitief ten einde.

In 2001 zou de provincie 6 miljoen euro meebetalen aan de redding van het noodlijdende Vitesse. De provincie kwam die toezegging uiteindelijk niet na, omdat er geen politieke steun was in Provinciale Staten. Dit tot woede van de Vrienden van Vitesse, een groep vermogende financiers. Zij staken wel geld in Vitesse en stelden schade te hebben geleden. Zes jaar geleden stelde de Hoge Raad de Vrienden in het gelijk en bepaalde dat de provincie aansprakelijk was voor hun schade.   Niet aangetoond In een nieuwe procedure moest de hoogte van de schade bepaald worden. Daarin ging het mis voor de Vrienden van Vitesse. De Hoge Raad stelt nu vast dat de Vrienden van Vitesse in de rechtszaak van de afgelopen jaren niet kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk schade hebben geleden door het uitblijven van geld van de provincie.   Teleurgesteld
Jan Snellenburg, een van de Vrienden van Vitesse die geld in de club stak, is zeer teleurgesteld. „Voor een leek is het onbegrijpelijk dat de provincie kan liegen en bedreigen en daarvoor veroordeeld wordt, maar vervolgens geen straf krijgt. Dat is onverteerbaar voor ons.” De provincie Gelderland reageert tevreden op de uitspraak en laat weten blij te zijn dat de zaak nu kan worden afgesloten.