Volledig scherm
Kinderen zijn actief bezig in een bouwdorp in Rheden.

Vrijwilligerstekort bedreigt bouwdorpen Jeugdland

ARNHEM - Stichting Jeugdland, organisator van bouwdorpen in Arnhem, vreest voor het eerst in haar bestaan een inschrijvingsmaximum te moeten hanteren. Ook in Renkum zijn er zorgen. De reden: een terugloop van het aantal vrijwilligers en stagiairs.

Daardoor bestaat de kans dat niet alle kinderen kunnen meedoen aan de bouwdorpen, die jaarlijks ongeveer 3.000 deelnemers trekken, zegt Jeugdland-coördinator Henriëtte Verhoeven.

Veiligheid
„Voor tien kinderen plannen wij één vrijwilliger in vanwege de veiligheid", legt ze uit. „Het afgelopen jaar kwamen 200 kinderen naar het bouwdorp in de Arnhemse wijk Schuytgraaf, voor hen hadden we 20 vrijwilligers. Nu staat de teller pas op 15. Dat betekent dat er maar plaats is voor 150 kinderen. Als het aantal aanmeldingen net zo groot is als vorig jaar, moeten er 50 worden teleurgesteld."

Zorgwekkend
Ook Ronny van Heusden van Kinderdorp Renkum signaleert een zorgwekkende trend: „Wij werken normaliter met 50 vrijwilligers. Nu zitten we pas op 35 en over twee weken beginnen we al. Geen idee hoe het komt, maar ze blijven dit jaar weg."

Verplicht
Voor Madierodam in Dieren is het ieder jaar lastig om aan vrijwilligers te komen, stelt organisatielid Olga Curré. Daarom worden ouders al jaren verplicht om per aangemeld kind één dag mee te helpen bij het vakantiekamp.

Hechte groep
Uitzonderingen zijn het Rhedense Rhevak en Bouwburg in Velp. Die lopen wel goed. Beide bouwdorpen beschikken over een hechte groep met respectievelijk 35 en 80 vrijwilligers.