Volledig scherm
© Marc Pluim

Vrolijke vlinder fladdert af en toe alle kanten op

Met 126 sporters heeft Nederland de grootste equipe ooit op de Paralympische Spelen. In aanloop naar Rio de Janeiro portretteert De Gelderlander de regionale atleten. Vandaag, de dag van de openingsceremonie, deel 5: Minne de Vos Wijchen.

Voor zijn trainer en teamgenoten is Minne de Vos (22) soms lastig te peilen. Wat gaat er allemaal in zijn hoofd om? De geboren Rotterdammer fladdert af en toe alle kanten op en is makkelijk af te leiden. Maar het maakt de voetballer, die in Nijmegen woont, ook een kleurrijke persoon. Een sfeerbepaler. Iemand met creatieve ideeën. „Als het leuk is, dan doe ik het”, zegt hij met een glimlach. Met die instelling krijgt hij veel voor elkaar.

Jeugddroom
Zo kwam De Vos een paar jaar geleden bij de Nederlandse CP-selectie en verwezenlijkte hij zijn jeugddroom: een voetbalshirt aantrekken met zijn eigen naam achterop. „Holy shit, dacht ik, dit is wel heel cool. Ik hoef zo'n shirt met mijn naam dus niet meer zelf te laten maken. Inmiddels went het een beetje, maar het blijft toch elke keer weer mooi.”

De tenues die hij tot nu toe heeft verzameld, liggen thuis in de kast. Netjes opgevouwen. Zijn vriendin Tessa wil niet dat hij ze ophangt aan de muur. „Maar misschien gebeurt dat nog als we ooit een groter huis krijgen.”

Waar dat zal zijn, is maar de vraag. De Vos heeft er geen problemen mee om van standplaats te veranderen. Hij groeide op in Rotterdam, ging naar de hogeschool in Breda, voetbalde in Zeist, traint nu in Arnhem op Papendal en woont dus in Nijmegen. Een minor Journalistiek in Utrecht kan zomaar zijn volgende stap zijn.

Nijmegen
Toch is hij verknocht geraakt aan Nijmegen. „Ik heb hier mijn vrienden en zit bij studentenvereniging Ovum Novum. Mijn vriendin studeert bovendien in Nijmegen.” Voetballen doet hij bij universiteitsclub FC Kunde. Hoewel hij door een hersenbloeding bij de geboorte aan zijn rechterkant uitval heeft van spieren, zit hij tegen het eerste team van de vijfdeklasser aan.

Champions League
Maar dat is voor latere zorg. Eerst moet De Vos vlammen in Rio de Janeiro. „Het voelt voor ons als de Champions League. Dit is hoe dan ook het grootste evenement voor CP-voetbal. Die Spelen: judoka's trainen er vier jaar lang voor en staan misschien maar vier minuten op de mat. Dat is één minuut per jaar! Een teamgenoot van me, die het al heeft meegemaakt, heeft verhalen verteld en filmpjes laten zien. Echt indrukwekkend.”

Nederland heeft als voordeel dat Rusland is uitgesloten van deelname. „De absolute nummer één van de wereld.” Oranje is nu niet automatisch een van de favorieten. „Dat zijn Oekraïne, Brazilië en Iran. Maar als we allemaal minimaal ons niveau halen, dan kunnen we stunten.”