Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © DG

Vrouw sleept vader voor rechter voor aanvraag studiebeurs

ARNHEM - Een 21-jarige Arnhemse vrouw staat vandaag in de rechtbank in Arnhem lijnrecht tegenover haar vader. Door middel van een kort geding wil ze hem dwingen om formulieren in te vullen die nodig zijn om een aanvullende studiebeurs aan te vragen.

Als dat niet gebeurt, moet zij haar studie vanwege geldgebrek staken, zo vreest ze. De ouders van de vrouw zijn in 1997 gescheiden. De man moet sindsdien kinderalimentatie betalen ten behoeve van de toen nog minderjarige vrouw, maar heeft dat nooit gedaan. De inmiddels volwassen Arnhemse vrouw heeft te weinig financiële middelen om collegegeld te kunnen betalen.

Kinderalimentatie
Ze probeerde al eens met behulp van een deurwaarder alsnog kinderalimentatie te incasseren. Die poging liep op niets uit: de vader bleek al tal van schuldeisers op zijn dak te hebben. Via beslag op het loon van de man krijgt ze nu alsnog maandelijks een klein bedrag.

Inkomensgegevens
Daarmee redt de vrouw het niet. Onder omstandigheden kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan studenten een aanvullende studiebeurs verstrekken. Daarvoor moet vast komen te staan dat de ouders een laag inkomen hebben en niet kunnen meebetalen aan de studie. Die benodigde inkomensgegevens heeft de vader vooralsnog niet verstrekt.

Mocht de rechter de vrouw vandaag gelijk geven, dan kan de vader onder meer onder last van een dwangsom worden gedwongen om de benodigde formulieren alsnog in te vullen.