Volledig scherm
Archiefbeeld Orkest van het Oosten © Emiel Muijderman

VVD Overijssel wil orkesten in het oosten dwingen tot samenwerking

ENSCHEDE - De VVD Overijssel wil het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten dwingen tot een nauwe en zeer verregaande vorm van samenwerking. Eerder pleitten de provinciale overheden van beide provincies er juist voor om beide organisaties zelf het tempo en de vorm van de toekomstige samenwerking te laten bepalen.

De liberalen in Overijssel vrezen echter vrijblijvendheid en vinden dat de politiek wel degelijk dwang moet uitoefenen op beide gezelschappen. Volgens de VVD Overijssel is zelfstandig voortbestaan van de orkesten een gepasseerd station. De nieuwe samenwerking zou gebaseerd moeten zijn op het zogeheten 'coöperatiemodel'. De betrokken gezelschappen houden daarin hun eigen identiteit en eigen activiteiten, maar worden wel centraal aangestuurd.

Risico
De Raad voor Cultuur adviseerde eerder al om beide orkesten te dwingen tot een fusie omdat ze het financieel niet volhouden. De minister van Cultuur zei in een Kamerdebat eveneens dat Het Gelders Orkest en Het Orkest van het Oosten niet op de huidige manier kunnen doorgaan. Het risico is volgens de minister te groot dat één van beide omvalt.