Volledig scherm
Medewerkers van afvalverwerker Dar zijn bezig met het opruimen van de Waalstranden. © Bert Beelen

Waalstranden bij Nijmegen steeds schoner

NIJMEGEN - Bezoekers van de Waalstranden bij Nijmegen ruimen steeds vaker hun eigen rommel op. De rotzooi is deze zomer minder dan voorgaande jaren. Dat zegt Jan Seegers, teamleider bij afvalbedrijf Dar.

Wel ervaart de Dar overlast van van zomerfestival de Kaaij, dat tot en met aankomend weekeinde onder de Waalbrug wordt gehouden.

Rommel
Seegers: „80 procent van de rommel die we bij de loopbrug naar het Nijmeegse Waalstrand opruimen, is van hen afkomstig. Ze dumpen daar dagelijks kilo's aan voedselresten en andere rotzooi. Onze medewerkers draaien steeds opnieuw op voor hun rommel, terwijl zij zelf ook afvalcontainers hebben.”

Opruimdienst
Leon Berkers, directeur van de Kaaij, laat in een reactie weten niet bekend te zijn met de kritiek: „We hebben een eigen opruimdienst, zij leveren prima werk. Ik kan me niet voorstellen dat de Dar ook maar een beetje last van ons heeft.”

Afval
Ondanks de drukte van de afgelopen dagen – het warme weer trok duizenden bezoekers naar de Waalstranden – valt het met de rotzooi op de stranden dit jaar erg mee. Medewerkers van de Dar gaan iedere ochtend de Waalstranden af, op zoek naar afval van de avond ervoor.

Compliment
„Wat dat betreft moet ik de bezoekers een groot compliment maken”, zegt Seegers. „De afgelopen jaren was de overlast op de stranden aan de Nijmeegse kant soms problematisch. Nu zien we dat steeds meer strandgangers na afloop hun rommel meenemen. Er zijn zelfs initiatieven van mensen die in groepjes de stranden schoonmaken.”