Volledig scherm

‘Waarschuwing’ voor aanslag Vierdaagse via kladbriefjes

NIJMEGEN - De politie in Nijmegen zoekt een man die in twee kladbriefjes waarschuwt voor een aanslag tijdens de 100ste Nijmeegse Vierdaagse. De briefjes waren gericht aan de politie en aan dagblad De Gelderlander. De politie doet de briefjes na zorgvuldig onderzoek af als ‘onzin’, zo stelt politiechef Lute Nieuwerth.

In hoekige blokletters vermeldt de briefschrijver in gebrekkig handschrift dat er een aanslag komt bij de '4-daagse’. De versie aan de politie bevat de mededeling dat er een bomaanslag wordt gepleegd. Op het A-viertje aan De Gelderlander staat achter een derde gedachtenstreepje: ‘Politie + burgem. doen niks!’

Geen grappen
De briefjes zijn een kleine drie weken geleden bij de politie en de krant bezorgd en onderzocht door experts. De recherche probeert naarstig de afzender te achterhalen. Wie de kladbriefjes heeft verstuurd, is nog niet bekend. „Deze briefschrijver valt in de categorie ‘niet serieus te nemen”, stelt politiechef Lute Nieuwerth van het district Gelderland-Zuid. „De briefjes zijn overduidelijk van dezelfde afzender. Dat neemt niet weg dat wij wel willen weten wie dit heeft verstuurd. Al is het maar om diegene aan te spreken op de hoeveelheid werk die hij ons heeft bezorgd. Dit zijn geen zaken om grappen mee uit te halen”, vervolgt politiechef Lute Nieuwerth.

Apert onjuist
De bewering van de onbekende briefschrijver dat politie en burgemeester niets doen aan de veiligheid van de Vierdaagse noemt Nieuwerth ‘apert onjuist’. De Nijmeegse Vierdaagse beschikt over uitgebreide veiligheidsdraaiboeken. Die bevatten alle mogelijk denkbare risicoscenario’s en de eventueel extra te nemen maatregelen door organisatie en overheid. Datzelfde geldt voor de feesten rondom de Vierdaagse.

Wandelfeest
Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls hoeven wandelaars en feestvierders niet bang te zijn voor een terroristische aanslag. De autoriteiten doen er alles aan om het wandelfeest normaal te laten verlopen. Ook na Nice zal het grote publiek komende week in Nijmegen zo min mogelijk iets van de veiligheidsmaatregelen merken.

Tegen het licht
Naar aanleiding van de aanslag donderdagavond in Nice houdt de politie de beveiliging bij evenementen in Nederland deze zomer opnieuw tegen het licht. Bekeken wordt of er extra maatregelen nodig zijn, zegt korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie. Onder leiding van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zullen alle betrokken diensten opnieuw kijken of de beveiligingsmaatregelen afdoende zijn.