Volledig scherm
De omstreden mededeling op de deur van de witte watermolen van Sonsbeek. © DG

Watermolen Molenplaats dicht na crisis rond vrijwilligers

ARNHEM - De witte watermolen bij Molenplaats Sonsbeek aan de Zijpendaalseweg is dicht voor bezoek. De leiding zegt dat er tijd nodig is voor onderhoud. Opgestapte vrijwilligers verwerpen die lezing. Zij zeggen dat het 'molenteam' fors uitgedund is.

Vrijwillig molenaar Bertran Stomp ruimde onlangs het veld na een hoog opgelopen conflict over de toekomst van de Molenplaats tussen vrijwilligers en het bestuur. Stomp vindt dat bestuursvoorzitter Leo van der Meer elke discussie met vrijwilligers over de toekomst van de molen blokkeert.

Bemoeien
Van der Meer vindt dat vrijwilligers zich niet het beleid behoren te bemoeien. De afgelopen jaren draaide de Molenplaats met verlies. Het bestuur schrijft dat toe aan de economische crisis. Vrijwilligers hekelen een dure 'restyling' van de Molenplaats, het gebrek aan toezicht op een boekhouder die begon te gokken met kasgeld en te veel gratis drinken aan de bar.

Zakelijker leiding
Een nieuwe manager moet nu de zakelijke leiding krijgen over het bezoekerscentrum om uitglijers te voorkomen. Van der Meer en medebestuurslid Paul Baeten zeggen vertrouwen te hebben in de nieuwe koers. De molenschuur is gewoon open. Daar worden dagelijks veel mensen ontvangen die het park bezoeken voor de Sonsbeektentoonstelling.