Volledig scherm
De tegels moeten eruit, het groen erin. © Gerard Burgers

Wateroverlast? 'Tegels eruit, planten erin'

ARNHEM - Arnhem gaat de strijd aan tegen wateroverlast. De actie richt zich op de tuinen van de stad. De belangrijkste boodschap: tegels eruit, planten erin.

Als de regen met bakken uit de hemel valt, belandt het in Arnhem nog steeds met grote hoeveelheden in het riool. Gevolg: forse wateroverlast, zoals op 30 mei. In delen van de stad kon die dag zelfs op straat gezwommen worden.

Niet groen genoeg
Dat het probleem eigenlijk bij de inwoners zelf ligt, beseffen veel Arnhemmers niet. De tuinen zijn namelijk niet groen genoeg. „Wateroverlast ontstaat vooral doordat we steeds vaker tegels leggen", zegt Van der Wal. Het groen moet volgens haar terug in de stad. Dus de tegels eruit en tuinplanten erin. Als er nu een flinke bui komt, moet het water de sloot en het riool in. „Daardoor stroomt het water vanuit de top naar beneden, uiteindelijk de kelders in."

Het komende jaar komt er een proef om vergroening te stimuleren. Inwoners van de wijken Geitenkamp, Het Broek en Spijkerkwartier krijgen vaker het verzoek te vergroenen.

Lees het volledige verhaal donderdag in De Gelderlander, editie Arnhem, of in de online editie.