Volledig scherm
© Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Weekend vol re-enactment bij herdenkingen rondom Nijmegen

NIJMEGEN - Dit weekeinde en de dagen erop wordt in diverse plaatsen in de regio Nijmegen stilgestaan bij de Airborne-landingen. Een overzicht.

Beek
In Beek begint de herdenking zaterdag met een oecumenische dienst in de grote kerk (19.00 uur) en een plechtigheid bij het nabijgelegen John P. Foleymonument (20.00 uur). Er worden twee minuten stilte in acht genomen en een trompettist van harmonie KNA blaast de Last Post. Er zijn toespraken van de burgemeesters van Kranenburg en Berg en Dal en er worden bloemen gelegd.

Groesbeek
Zondag is in en bij het Bevrijdingsmuseum het Bevrijdingsfestival (10.30-16.30 uur). Er is muziek, er zijn radiografisch bestuurbare alsmede echte militaire voertuigen. Het verleden wordt verbeeld door Evacuatiegroep Betuwe en de Poolse re-enactmentgroep Jack of Diamonds.

Vanaf het Bevrijdingsmuseum vertrekken zondag om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur battlefieldtours in historische legervoertuigen van de LiberationTour. Deze tours duren 1,5 uur en kosten 17,50 euro per persoon (dit is inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren). Reserveren voor deze tours is noodzakelijk.

Bij de jaarlijkse monumententocht op maandag 19 september, zijn dit jaar ook de Zuid-Afrikaanse militair-attaché uit Brussel en de Zuid-Afrikaanse ambassadeur aanwezig. Na de ceremonie bij het Groesbeek Memorial vertrekt de stoet richting General Gavin Monument. De herdenkingsplechtigheid daar vindt plaats in het bijzijn van een delegatie van de huidige 82nd Airborne Division. Laatste stop is Klein Amerika.

Kranenburg
In Kranenburg is zondag om 15.00 uur een herdenking bij het monumentje bij het Rathaus aan de Grosse Strasse. Op deze plek werden op 17 september 1944 twee Amerikaanse soldaten vermoord door een SA-man.

Grave
In Grave wordt zaterdag en zondag bij de John S. Thompsonbrug door re-enactors een kampement opgeslagen. Tijdens deze dagen wordt de slag om de brug nagespeeld; zaterdag om 15.00 uur, zondag om 11.00 en 15.00 uur. Zaterdag springen parachutisten om 17.00 uur boven de originele dropzone in De Mars. Om 19.00 uur is dan de herdenking bij het monument bij de brug.

Nijmegen
Op 25 september wordt in Hees een herdenkingsplaquette onthuld, een herinnering aan de 43 wijkbewoners die omgekomen zijn in de oorlog. Op 28 september wordt bij de 'herdenkingsmuur' in Willemskwartier een plaquette onthuld, als herinnering aan bevrijding en frontstadperiode.