Volledig scherm
Het echtpaar Sambeek op de Nijmeegse markt. © DG

Weekmarkt in Nijmegen kwijnt weg

NIJMEGEN - Op de maandagmarkt in Nijmegen zijn de laatste maanden vaak lege plekken te vinden. De markt kwijnt weg, zeggen de marktkooplui. Steeds meer verkopers morren over het ineenschrompelen van de markt.

Vorige week, op de maandag dat het hevig onweerde, was er zelfs geen kraam te bekennen. „We hadden er wel willen staan, maar dan met onze bus bij de kraam", vertelt marktkoopman Wim Sambeek die een lappenkraam heeft. „Helaas was er om 08.00 uur niemand van de gemeente te bekennen, dus zijn we maar weer naar huis gegaan."

Weinig gehoor
Het is dé klacht van veel standhouders: ze vinden te weinig gehoor bij de gemeente. Vorig jaar oktober meldde die nog dat de zaterdag- en maandagmarkt tegen de trend in groeiden. Maar de marktkooplui zien alleen maar mensen vertrekken. De maandagmarkt in het centrum van Nijmegen liet maandag bijvoorbeeld verschillende lege plekken zien. Waar er jaren terug nog dubbele rijen kramen stonden, is de markt steeds kleiner geworden. Zoals in de Augustijnenstraat, waar het voorheen tot aan Plein '44 vol stond.

Toekomstbestendig
Nijmegen onderzoekt momenteel wat er gedaan moet worden om de weekmarkten in Nijmegen toekomstbestendig te maken. Dat proces is al een tijd gaande. De gemeente hoopt dinsdag meer informatie te kunnen geven over het wel en wee van de markt. Wanneer het onderzoek klaar is, is niet bekend. Sambeek houdt zijn hart vast. „De gemeente zal wel komen met bepaalde kleuren dekzeilen per productgroep of zo. Dat wij oranje krijgen, waardoor je de kleuren van de stof niet goed meer kunt zien."

Te lang
Het echtpaar Sambeek verkoopt al achttien jaar lappen stof op de maandagmarkt. Doorgaans zijn ze er al om 07.30 uur. Het liefst zouden ze om 13.00 uur hun kraam opbreken. „Maar dat mag niet. We zijn gedwongen tot 17.00 uur te blijven omdat de winkeliers niet willen dat er voor die tijd al wagens door de straat gaan rijden." Het is wat hem betreft hét probleem van de Nijmeegse markt. „Het duurt gewoon te lang. Hier staan we op een maandag als deze met zeven, acht lappenkramen. We staan ook in Doetinchem: daar staan er 23. Maar daar duurt de markt maar tot 13.00 uur."

Lees een uitgebreid artikel in De Gelderlander, editie Nijmegen, van dinsdag 7 juni of in onze online krant