Volledig scherm
Het glucoseniveau van een man wordt getest. © ANP

Weer zonder pillen leven dankzij 'herstelcirkel'

NIJMEGEN - Twintig mensen met diabetes gaan vanaf donderdag als proef elkaar helpen met gezonder eten, meer bewegen en beter ontspannen. Doel is om meer dan 80 procent van de deelnemers succesvol te laten stoppen met het slikken van pillen die de bloedsuikerspiegel laag houden. 

De proef, genaamd de Herstelcirkel, start in Nijmegen-Noord onder wijkbewoners die kampen met diabetes type 2 (suikerziekte,vaak als gevolg van overgewicht).

Kern is dat lotgenoten elkaar stimuleren tot gezonder eten, meer bewegen en leren ontspannen. Een leefstijlcoach komt aan huis om met de deelnemer te bekijken wat beter kan. Ook krijgen deelnemers 'kooksessies' om te leren gezond én lekker te koken.

Overtuigend
Initiatiefnemers zijn de Nijmegenaar Huub ter Haar (adviseur, tevens coach) en twee huisartsenpraktijken in Oosterhout en Lent. Ter Haar: „Op eigen kracht veranderen is het moeilijkste wat er is. Het lukt beter met elkaar.” 

Het initiatief klinkt Menzis zo overtuigend in de oren, dat de zorgverzekeraar de proef voor een groot deel betaalt. Onderzoekers van het Radboudumc volgen het project en beoordelen de resultaten.

Ter Haar: „De gezondheidszorg functioneert prima bij acute aandoeningen, maar biedt onvoldoende oplossingen voor de miljoenen mensen in Nederland met een chronische aandoening. Vooral de gevolgen van een ziekte worden aangepakt, niet de ongezonde leefstijl die daaraan vaak ten grondslag ligt. Daardoor blijven mensen afhankelijk van de medicijnen.”