Volledig scherm
Wagens van weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

Weginspecteur gaat boetes schrijven op wegen Arnhem - Nijmegen

ARNHEM/ NIJMEGEN - Automobilisten die een rood kruis negeren op snelwegen rond Arnhem en Nijmegen, kunnen daarvoor binnenkort een bon krijgen van weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

Ook vrachtwagens die op de vluchtstrook parkeren kunnen van hen een bon verwachten en weggestuurd worden. De weginspecteurs worden speciaal voor de nieuwe bevoegdheden opgeleid tot Bijzonder Opsporingsambtenaar (BOA).

Opleiding
De BOA's gaan in deze regio aan de slag op de A12, A15 en A50, snelwegen die worden beheerd door Rijkswaterstaat. De eerste inspecteur is juist aan zijn opleiding begonnen en is daar over tien weken mee klaar.

Begin volgend jaar komen er nog twee 'weg-BOA's' bij voor de regio Arnhem-Nijmegen, meldt Rijkswaterstaat. Daarnaast gaan er drie aan de slag in de regio's Veluwe en Twente, waarbij het werkgebied voornamelijk de snelwegen A1 en A28 beslaat.

Rotterdam
De aanstelling van de BOA's volgt op een geslaagde proef met acht inspecteurs, die sinds begin vorig jaar actief zijn op snelwegen rond Rotterdam. Die houden zes snelwegen in de gaten en de resultaten zijn zo goed, dat de minister van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat ook op andere Nederlandse rijkswegen inspecteurs bekeuringen mogen uitdelen.

Vijftig
Het totaal aantal inspecteurs dat een bon mag schrijven, stijgt daarmee naar vijftig. Belangrijkste doel is aanrijdingen met wagens van Rijkswaterstaat te voorkomen, als die op een afgesloten rijbaan staan.

Ook het parkeren van – voornamelijk Oost-Europese – vrachtwagenchauffeurs op de vluchtstrook is een groot probleem. Die willen zo een hoge boete voor het negeren van de verplichte rij- en rusttijden omzeilen; de boete voor parkeren op de vluchtstrook is een stuk lager. Voordeel voor de weginspecteurs is dat zij nu ook bevoegd zijn deze chauffeurs weg te sturen.

Zwaailicht en sirene
Het uitdelen van boetes is een verdere uitbreiding van wat een weginspecteur mag en kan. Zo worden zij al ingeschakeld om een rijstrook af te zetten als dat nodig is, en mogen zij sinds eind vorig jaar zwaailicht en sirene gebruiken om sneller bij een ongeval te komen.