Volledig scherm
Directeur Saskia Bak van Museum Arnhem bij het aangekochte werk. Foto: Marina Popova.

Werk Sonsbeek naar twee musea

ARNHEM - Museum Arnhem en het Stedelijk Museum Amsterdam hebben samen een werk uit de Sonsbeekexpositie aangeschaft: de installatie 'In Pursuit of Bling' van de uit Nigeria afkomstige kunstenares Otobong Nkanga. Het werk kostte 140.000 euro.

De installatie zal in beide steden te zien zijn. Zo krijgen meer mensen de kans er kennis van te nemen, is de redenering.

Bling bling 
'In Pursuit of Bling' is een installatie die bestaat uit twee wandkleden met daaromheen 30 tafeltjes waarboven mineraalstenen liggen en zweven. In twee tafeltjes is een monitor ingebouwd waarop videobeelden te zien zijn. Nkanga neemt in dit werk de menselijke fascinatie voor 'bling bling' als uitgangspunt; de aantrekkingskracht van alles wat glimt en schittert en de uitputting van de aarde, wat het gevolg is van het delven van de benodigde grondstoffen.

Kunstexpositie
De musea hebben de aankoop niet zelf betaald. Dat hebben de Vereniging Rembrandt (50.000 euro) en het Mondriaan Fonds (90.000 euro) gedaan. 'In Pursuit of Bling' is in Museum Arnhem nog tot en met 18 september te zien in de expositie transHISTORY, onderdeel van kunstexpositie Sonsbeek '16.