Volledig scherm
© Bert Beelen

Werkloze Linda is toe aan haar 38ste logeeradres

NIJMEGEN - Het is een krankzinnig verhaal, vindt ze. Ze gelooft het zelf bijna niet, maar toch is het zo: Linda van der Velde (49) uit Nijmegen is dakloos en leeft van een daklozenuitkering.

Dit is het verhaal van een hoopopgeleide, zelfbewuste vrouw die op een dag werkloos raakte, haar koophuis moest verkopen en geen huurhuis kan krijgen. Ze leeft nu van een daklozenuitkering en is na een jaar toe aan haar 38ste logeeradres.

Schaamte
Vooraf wil ze gesteld hebben: „Ik ben niet zielig, dit is geen zielig verhaal. Maar ik wil hier gewoon uitkomen.” En terwijl ze haar verhaal doet, moet ze zichtbaar haar schaamte overwinnen.

Crisis
Eind 2012 raakte ze haar baan kwijt. Het was crisis, maar ze solliciteerde desondanks vol vertrouwen. „Ik had nog nooit moeite gehad met het vinden van een baan.” Maar nu was alles anders. „Te oud, overgekwalificeerd.”

Ze kreeg een hypotheekachterstand. Hetgeen vorig jaar augustus resulteerde in een gedwongen verkoop. Sindsdien logeert ze. En leeft ze van de daklozenuitkering van zo'n 600 euro.

Verhuizen
Langer dan drie weken mag ze nergens blijven. „Want dan moet ik me op dat adres inschrijven. En dat heeft dan weer financiële consequenties voor degene bij wie ik logeer.” En dus verhuist ze om de paar dagen, soms weken, met een paar tassen vol kleren en wat persoonlijke spullen van adres naar adres.

Oplossing
De oplossing: een baan. „Als ik 1.200, 1.300 euro kan verdienen, zou het al mooi zijn. Dan zet ik desnoods ergens een tent neer op een camping.”

„Ik solliciteer overal op, maar er zijn dagen bij dat ik negen afwijzingen krijg. Maar als je me ziet: ik ben best pittig, echt niet uitgerangeerd. Mensen zeggen steeds: wat zie je er goed uit voor een dakloze. Het is zó mensonterend allemaal.”

Lees het hele verhaal in de papieren krant van 9/07/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps. Reageren? Mail naar e.reijnen@gelderlander.nl