Volledig scherm
© Gerard Verschooten

Werknemers Hilckmann krijgen niks: trap in de rug

NIJMEGEN - Hij heeft recht op 42.000 euro bruto. Dat is de transitievergoeding die slachthuis Hilckmann aan Gerrie Kop moet betalen. Maar de 57-jarige Nijmegenaar dreigt met lege handen te komen staan, want het bedrijf betaalt voorlopig geen ontslagvergoedingen.

De directie van Hilckmann 'voelt zich tot deze stap gedwongen', zo laat het bedrijf weten, door de uitspraak van de rechter.

Verliezen
De rechter oordeelde onlangs in een kort geding dat Hilckmann niet aan de 21 miljoen euro mag komen die Nijmegen aan het bedrijf overmaakte. Dat geld was bedoeld voor verplaatsing van het slachthuis naar het Brabantse Haps. Zover kwam het niet. In februari trok Hilckmann de stekker eruit vanwege oplopende verliezen. Bjina 200 werknemers kwamen op straat te staan.

Dupe
„Een vreemd verhaal. En het personeel dreigt de dupe te worden”, vindt Kop, die 37 jaar bij het slachthuis werkte. Tot 14 augustus is hij formeel nog in dienst bij het slachthuis. Binnen een maand zou hij de wettelijk verplichte transitievergoeding moeten krijgen. Kop heeft het geld hard nodig als aanvulling op zijn WW-uitkering. Een andere baan heeft hij nog niet, en gezien zijn leeftijd is daar ook niet snel zicht op, vreest hij.

Trap in de rug
Dat geldt ook voor René Leerentveldt, eveneens 57 jaar. Gezien zijn bijna 28 dienstjaren, zou hij recht hebben op 33.000 euro bruto. „Dit is een koude douche. Ik vrees dat we het niet gaan krijgen, terwijl het bedrijf wettelijk verplicht is de vergoeding te betalen. We krijgen nu nog een trap in de rug.”

Zo'n 60 werknemers van Hilckmann zouden in de periode tot en met september voor een ontslagvergoeding in aanmerking komen. De maximale transitievergoeding bedraagt 75.000 euro bruto.