Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Werknemers Smit Draad in beroep tegen uitspraak

NIJMEGEN - Werknemers van Smit Draad in Nijmegen die voor een deel bot vingen bij de kantonrechter, gaan in hoger beroep. De kantonrechter wees gisteren hun verzoek voor collectieve aansprakelijkheid af. 

Ook bij het medisch tuchtcollege kregen de werknemers gisteren geen gelijk.

Ziek
Het tuchtcollege oordeelde dat de voormalige bedrijfsarts van Smit Draad haar werk goed heeft verricht. Ook hiertegen gaan de personeelsleden in beroep. De werknemers zeggen ziek te zijn geworden van het werk in de kabelfabriek.

Reactie
Jan de Jong van vakbond FNV reageert teleurgesteld op het vonnis. „Dit is een redelijk schandalige uitspraak, omdat die niet ingaat op wat wij gevorderd hebben”, aldus De Jong. „Het ging ons niet om collectieve aansprakelijkheid, maar om de vraag: is Smit Draad in het verleden zijn wettelijke zorgplicht nagekomen. Daar is de rechter niet op ingegaan.” Directeur Maarten Schaap van Smit Draad wilde niet reageren op de uitspraak.

Ingrijpen
Vijf zieke medewerkers hadden klachten ingediend tegen de bedrijfsarts in opleiding van De Bedrijfspoli in Nijmegen. Ze verwijten haar dat zij niet heeft ingegrepen en niet heeft aangedrongen op nieuwe metingen van gevaarlijke stoffen. Het medisch tuchtcollege vindt de klachten ongegrond. Bij de laatste metingen waren de waardes van chemische stoffen onder de norm. Dat bij dit onderzoek niet alle gevaarlijke stoffen zijn gemeten, is de bedrijfsarts niet aan te rekenen.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van zaterdag 30 juli, of in de online krant.