Volledig scherm
© ANP

Werkstraf geëist tegen Nijmegenaar die machinepistool vond

NIJMEGEN/ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend een voorwaardelijke celstraf geëist van 344 dagen en een werkstraf van 240 uur, tegen een Nijmegenaar die een gevonden machinepistool in zijn bezit hield. Daarmee schoot hij vervolgens in de lucht op zijn balkon. Ook moet de man wat de aanklager betreft een training ondergaan.

De 24-jarige Nijmegenaar speurde in februari van dit jaar met zijn metaaldetector in de bossen van Malden. Daar vond hij op een geladen machinepistool. „Een stengun”, vertelde de verdachte aan de rechtbank van Arnhem. In plaats van dat hij het wapen na de vondst aan de politie overdroeg, hield de Nijmegenaar het voor zijn eigen verzameling. En dat is verboden, aldus het Openbaar Ministerie.

Levensgevaarlijk
De politie kwam de man op het spoor nadat hij met het wapen op zijn balkon in de lucht schoot, wat resulteerde in bezorgde telefoontjes van omwonenden. „Levensgevaarlijk spul”, constateerde de rechter. „Waarom ging u er niet gewoon mee naar de politie?”  Dat was uiteindelijk ook de bedoeling, reageerde de verdachte. „Maar ik ben een groot liefhebber van de Tweede Wereldoorlog en wilde eerst onderzoeken of ik zelf een certificaat voor het wapen kon krijgen.”

Schieten
Het zijn wapens die bestemd zijn om mensen te doden, aldus de officier van justitie. „Uit de militaire categorie. Die moeten dus niet in het bezit komen van particulieren. En al helemaal niet als ze daarmee in het wilde weg in de bebouwde kom gaan schieten.”