Volledig scherm
In Arnhem gearresteerde 'voetbalfans' zijn overgebracht naar Nijmegen, waar voorzieningen zijn om grote groepen arrestanten op te vangen. © Politie

Werkstraffen voor relschoppers rond Vitesse - Southampton

Arnhem - De politierechter in Arnhem heeft maandagmiddag vijf relschoppers veroordeeld voor de ongeregeldheden voor aanvang van het voetbalduel tussen Vitesse en het Engelse Southampton. Het duel werd gespeeld op 6 augustus 2015. Het vijftal heeft werkstraffen gekregen van respectievelijk 20, 50, 60, 70 en 140 uur.

De schermutselingen speelden zich af bij het Arnhemse uitgaansgebied de Korenmarkt.

Aanhoudingen
In totaal werden er die avond zeventig mannen gearresteerd in het centrum van Arnhem. Onder hen bevonden zich meerdere Vitesse-aanhangers die werden opgepakt bij een café aan de Hoogstraat. De meesten mochten een dag na de rellen alweer naar huis.

Veroordeelden
Van de mannen die maandag voor moesten komen, waren er drie afkomstig uit Arnhem, één uit Winterswijk en één uit Ede. Bij vier van de vijf zaken was de eis van de officier van justitie maandag aanzienlijk hoger dan de uitspraak van de rechter. „Er was sprake van een openbare ruimte, waar iedereen gezellig samen moet kunnen komen”, legde de officier uit. „Daarnaast is het weer voetbal. Keer op keer.” 

Uitspraak
De rechter begreep dat het Openbaar Ministerie een signaal wil afgeven. Maar bij zijn beslissingen hield hij, naar zijn zeggen, ook rekening met omstandigheden waaronder de misdrijven gebeurden.