Volledig scherm
Klaas Arie Westland heeft de korte film die hij maakte over Anwar en Ahmed eerst samen met hen bekeken. © Gerard Burgers

Westland mist gemeenschap van filmmakers in Arnhem

ARNHEM - Filmhuizen moeten lokaler opereren, vindt filmmaker Klaas Arie Westland. Woensdagavond is in Focus Filmtheater een pilot van zijn evenement Arnhems DOEK, waar lokaal geproduceerde films vertoond worden.

Westland bedacht het evenement omdat hij in Arnhem een community van filmmakers mist.

Buitenlandse films
„En omdat ik vind dat filmhuizen goed om zich heen mogen kijken, wat is er in hun eigen buurt te halen?", zegt hij. „Theaters werken al veel langer met hun eigen buurt samen. Filmhuizen zijn wat mij betreft daarin achter gebleven en vertonen nog veel buitenlandse films. De trend in de samenleving is al langere tijd dat mensen contact willen leggen met hun eigen omgeving."

Ahmed Kojo
Op de eerste avond van Arnhems DOEK toont Westland een film van eigen hand. Hij portretteerde de eerste dag in Arnhem van Syriër Ahmed Kojo.

Westland deed het idee voor de film EXIST op in zijn eigen buurt. Hij speelde met zijn kinderen in de speeltuin toen Anwar Manlasadoon langsliep. Anwar sprak de kinderen aan en vertelde aan Westland over zijn verblijf in De Koepel, zijn nieuwsgierigheid naar de toekomst en zijn verdriet over het verleden.

Eerste dagen
Westland: „Later ontmoette ik ook Ahmed. Ik interviewde hen meerdere keren om erachter te komen hoe zij zich de eerste dagen in Arnhem gevoeld hebben. Dat hebben we met z'n drieën in beeld proberen te brengen."

Voor de film officieel vertoond wordt kijken Anwar en Westland alvast samen hoe het lijkt, hun film op het grote doek in Focus Filmtheater.

Geroezemoes
Anwar Manlasadoon, tevens columnist van deze krant, woont sinds enkele maanden niet meer in De Koepel. Tijdens het zien van de film krimpt hij in elkaar. „Ja, dit is precies hoe het daar is. Dat altijd aanwezige geroezemoes, ik word er naar van nu ik het terug zie."

Popcorn
Behalve de film van Westland is vanavond ook de afstudeerfilm van Niek Ceylan te zien, 'KUDDEMENS' en een muzikale video installatie van Hanneke De Jong en Jonas de Witte. „Achterover zitten en popcorn eten is hier niet aan de orde", zegt Westland. „Ik hoop op een participerend publiek zodat er een community van filmmakers- en liefhebbers ontstaat."

Ben je een Youtuber die wil deelnemen aan één van de filmavonden? Wil je de film EXIST zien maar kun je woensdag niet? Zie de website van Klaas Arie.

Arnhems DOEK start om 21.00 uur, aan de Korenmarkt 42 in Arnhem.