Volledig scherm
Aanleg van zonnepanelen op een dak. © Lex van Lieshout/ANP

Wijchen kampioen zonnepanelen van de regio

WIJCHEN/ NIJMEGEN / CUIJK - Duurzaam en groen, of simpelweg geld besparen. Opgejut door dit soort argumenten schaften veel huizenbezitters de afgelopen jaren zonnepanelen aan. Het aantal woningen met zonnepanelen in de regio Nijmegen is hard gegroeid. In 2011 lagen op zeker 2.100 woningen panelen. Eind vorig jaar waren ruim 9.200 huizen voorzien.

Uitgedrukt in procenten is Wijchen koploper van de regio: bij 7,4 van de 100 huizen liggen panelen op het dak.

Aantallen
Dat betekent dat pakweg 1.300 van de 17.500 Wijchense woningen zelf stroom opwekken. Natuurlijk telt Nijmegen een stuk meer huizen met zonnepanelen, ruim 3.100. Maar afgezet tegen het veel grotere aantal huizen in de stad, komt dat neer op 4 procent. Alleen in Cuijk ligt dat percentage lager: daar sieren panelen 3,7 procent van de Cuijkse daken.

Percentages
Deze percentages sluiten aan op de landelijke trend: in 2011 was nog niet 1 op de 100 Nederlandse woningen voorzien van panelen. In 2015 was dat gegroeid naar ruim 4,4 procent. Ook de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten en Gennep lopen ongeveer gelijk met het landelijke gemiddelde.

Groeistuipen
Bij elkaar opgeteld is het zonnepaneel in deze regio een stuk populairder dan in de rest van Nederland. Zo ligt naast Wijchen ook in Mook, Heumen, Sint Anthonis en West Maas en Waal op minimaal 6 van de 100 huizen een set glanzende panelen.

Subsidie
De verschillen tussen de gemeentes zijn te verklaren door een combinatie van oorzaken. De groeistuipen die in de hele regio zichtbaar zijn, komen vooral door subsidieregelingen sinds 2012. Die verschillen wel een beetje per gemeente en provincie, maar overal konden of kunnen huizenbezitters op een of andere manier sinds dat jaar een mooie regeling treffen. Bovendien kunnen Nederlanders de btw terugkrijgen die ze betalen bij het aanleggen van zonnepanelen.

Lees meer over de zonnepanelen in De Gelderlander van dinsdag 2 augustus, edities Maasland, Nijmegen en Wijchen Beuningen, of bekijk de e-paper.